Započinju pripremni radovi za sanaciju opasnog klizišta u iločkoj ulici Zrinski Frankopana

Foto: Radio Ilok

ILOK, Iz iločke gradske uprave izvjestili su kako danas započinju radovi na sondiranju terena za projektiranje sanacije klizišta u Iloku koje je nastalo 2015. godine kada je došlo do propadanja ulice Zrinski Frankopana pri čemu se otvorio ponor 3 metra širine i 6 metara dubine.

Tada se dvorišna ograda klizištu najbliže obiteljske kuće urušila u nastalu jamu te je postojala opasnost da se uruši i sama kuća. U međuvremenu, kako navode iz Grada Iloka, nije došlo do dodatnog urušavanja, ali svakako treba započeti sa sanacijom, jer je teren izrazito nestabilan.

Sredstva u proračunu su planirana još u jesen 2018. godine  za 2019.godinu, no zbog kasnog donošenja proračuna u travnju 2019.godine i prijevremenih izbora Javni poziv za dostavu ponuda za sanaciju klizišta objavljen je tek krajem 2019. godine. Izabrana je tvrtka Monterra d.o.o. za izradu geotehničkog elaborata i projektiranje.

“Time smo započeli potrebne korake za sanaciju klizišta koje ugrožava stanovnike Ulice Zrinski Frankopan, ali i Ulice Vladimira Nazora. Upravo danas započinje geomehaničko istražno sondiranje gdje se utvrđuje razina podzemne i procjedne vode, a nakon toga se vrši i laboratorijsko ispitivanje dobivenog tla i izrađuje se geotehnički elaborat te se pristupa projektiranju sanacije klizišta i dobivanju građevinske dozvole”, navodi se u priopćenju koje potpisuje gradonačelnica Iloka Marina Budimir.

Grad Ilok je osigurao vlastita sredstva u proračunu za projektiranje u iznosu 248.500,00 kn koliko iznose navedeni radovi s PDV-om, no zatraženo je i sufinanciranje od nadležnog ministarstva po natječaju koji je u međuvremenu bio raspisan.

“Zahvaljujem se Kom-Iloku d.o.o. za potrebnu i pravovremenu pripremu terena za današnje sondiranje, ali i građanima za datu suglasnost na čijim katastarskim česticama se uzimaju uzorci kako bismo mogli započeti potrebne radnje. Posebna zahvala obitelji Horvatović na upornosti i strpljivosti”, poručuje gradonačelnica Iloka Marina Budimir.