Započinje energetska obnova vrtića u Vinkovcima

Foto: vinkovci.hr

VINKOVCI,  Danas su potpisani su ugovori za izvođenje radova energetske obnove tri dječja vrtića na području grada Vinkovaca. Grad Vinkovci u partnerstvu sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi projekte energetske obnove dječjih vrtića Budućnost, Pčelica i Stribor u okviru poziva „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja” financiranog iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ prioritetne osi 4. Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Ukupna vrijednost projekata iznosi  gotovo 5 milijuna kuna od čega bespovratna sredstva čine više od 2,3 milijuna kuna. Sufinanciranje Grada iznosi 1,6 milijuna kuna od čega je gotovo milijun kuna  osigurano kroz Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU dok je ostatak osiguran u proračunu Grada. Prema ugovorima za energetsku obnovu dječjeg vrtića Stribor biti će uloženo 1,7 milijuna kuna, za Pčelicu 551 tisuću kuna, a za vrtić Radost 563 tisuće kuna.

„Cilj projekata je smanjenje godišnje emisije CO2 za  prosječno 85 % i potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini oko 60 % u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje prije provedbe navedenih mjera i korištenja obnovljivih izvora energije. Projekti doprinose jednakim mogućnostima korisnicima usluga Dječjeg vrtića Vinkovci, posebice korisnicima DV Pčelica, Stribor i Budućnost kao budućem naraštaju koji od najranije dobi uči o pojmovima i mjerama provedbe energetske učinkovitosti i zaštite okoliša. Nakon završetka ugovorenih radova navedeni vrtići biti će reprezentativni objekti u svrhu promicanja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.“, navode iz Grada Vinkovaca.

Agencija za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA d.o.o. pripremila je projektne prijave te aktivno sudjeluje u provedbi navedenih projekata.