Započinje akademska godina na vukovarskom Veleučilištu, upisano rekordnih 277 brucoša

Foto: Veleučilište Lavoslav Ružička

VUKOVAR, Poslije više od šest mjeseci studenti vukovarskog veleučilišta Lavoslav Ružička ponovno se vraćaju u učionice i nastavljaju s normalnim studiranjem. Predavanja u novoj akademskoj godini počinju u ponedjeljak, a u petak je upriličen prijem za brucoše koji su upoznati sa svojim pravima i obvezama. Isto tako brucoši su povezani i sa svojim mentorima koji su im predstavili studije.

„Poduzeli smo sve tražene epidemiološke mjere tako da smo osigurali dezificijense, odvojene toalete, zaštitne maske… Studenti su podijeljeni u više grupa kako bi se održavala potrebna distanca. Predavanja kreću uživo s tim da smo spremni, ako bude potrebe, i na online predavanja“, rekao je dekan vukovarskog Veleučilišta Željko Sudarić.

Kroz svoja tri stručna studija i specijalistički studij fizioterapije Veleučilište Lavoslav Ružička pohađa oko 1000 studenata među kojima će biti i 277 brucoša. Sudarić kaže kako je to unatoč demografskoj slici i epidemiji korona virusa rekordna brojka upisanih brucoša na vukovarsko Veleučilište. Među njima su isto tako i dvoje studenata iz Subotice koji su upisani temeljem Sporazuma sa Središnjim uredom za Hrvate izvan Hrvatske. Popunjen je do kraja i Studentski dom Leopold, a ovih dana će biti raspisan i natječaj za specijalistički studij fizioterapije koji će pohađati 50 studenata (30 redovnih i 20 izvanrednih).   

„Svi rezultati koje danas imamo su rezultat sustavnoga rada ali i značajnih ulaganja. U zadnjih par godina u visoko obrazovanje u Vukovar uloženo je 100 milijuna kuna. Podsjećam kako smo dobili jedna od najmodernijih studentskih domova, osuvremenili nastavu, a krenula je i obnova Radničkog doma u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje. S obnovom toga objekta dobiti ćemo mogućnost daljeg širenja i otvaranja novih studija. Cilj nam je od Vukovara stvoriti mali studentski grad“, istakao je Sudarić.

U pripremi je pokretanje stručnog studija primaljstva, a intenzivno se radi i na pokretanju studija informatike. Od ove akademske godine svi studenti vukovarskog Veleučilišta imaju i mogućnost korištenja Centra za razvoj karijera. To je dio projekta STEP UP, vrijednoga 4 milijuna kuna financiranoga sredstvima EU. Cilj je kroz taj centar studente povezati s poslodavcima kroz stručnu praksu, a onda im na taj način i olakšati pronalazak zaposlenja.