Započeo šahovski turnir Open Bošnjaci

BOŠNJACI, U organizaciji Šah kluba Bošnjaci i općinskih vlasti početkom godine u Bošnjacima, selu nedaleko od Županje, započeo je Međunarodni šahovski turnir 21.Open Bošnjaci. Ove godine na turniru, koji slovi kao jedan od najjačih šahovskih turnira uopće u Hrvatskoj, sudjeluje 131 natjecatelj iz Hrvatske ali i inozemstva. Na ovogodišnjem turniru, koji se zatvara 9. siječnja kada će biti dodijeljene nagrade i pehari, sudjeluju 4 velemajstora među kojima je i jedina hrvatska velemajstorica Mirjana Medić. Tu su i velemajstori Zoran Jovanović, Ivan Žaja i Emir Dizdarević. Na turniru igra i Katarina Bogdanić,  prvakinja Republike Hrvatske do 13. Godina, inače članica Šah kluba Krk, kao i Ivana Mikić koja je prvakinja BiH u kategoriji do 12. godina.

„Open Bošnjaci se tijekom godina izrasli u renomiran turnir na koji se odazivaju brojni poznati igrači koji su ostvarili i značajne međunarodne karijere. Prijašnjih godina imali smo na turniru i reprezentativce Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, Rumunjske,  Bugarske, BiH, Ukrajine i iz drugih zemalja. Bilo je ovdje i bivših kadetskih i juniorskih prvaka svijeta kao i nositelja olimpijskih medalja“, ističe direktorica turnira Miljana Golubičić.

Ljubitelji šaha turnir u Bošnjacima mogu pratiti i više šahovskih Internet stranica gdje se mečevi prenose uživo. Na tim stranicama bilježe se posjete iz cijeloga svijeta.

„Iznimno smo zadovoljni sa svime učinjenim, a prije svega činjenicom i da se sve veću broj djece uključuje. Šah razvija kod djece mišljenje, pamćenje, zaključivanje i strategiju, odnosno, sve ono što će im trebati u daljem životu“, zaključila je Golubičić.

Nagradni fond 21. Open Bošnjaci iznosi 35.000 kuna.

PRESS 032