Započeo 9. biciklistički maraton Ovčara – Dubrovnik

Foto: Udruga slavonsko-brodski biciklista

VUKOVAR, Devetu godinu za redom Udruga slavonski-brodski biciklista organizira biciklistički maraton od Ovčare do Dubrovnika. Maraton se održava povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i u spomen na poginule branitelje i civile. Ove godine maraton je dugačak 1000 kilometara i podijeljen je u nekoliko etapa. Ruta kojom biciklisti prolaze proteže se kroz mjesta koja su najviše pogođena ratnim razaranjima: Vukovar, Slavonski Brod, Okučani, Glina, Sisak, Petrinja, Vojnić, Slunj, Lovinac, Gračac, Knin, Sinj, Ploče, Opuzen, Metković, Dubrovnik.

„Želimo i na ovaj način povezati sva mjesta stradanja i na taj način odati počast poginulim braniteljima. Ove godine Dan pobjede obilježit ćemo u Petrinji, a planiramo da toga dana svake godine budemo u nekom drugom mjestu. Cilj projekta je promocija biciklizma kao zdravog načina života, promocija Slavonije, brodsko-posavske županije  ali i Hrvatske kao biciklističke destinacije“, rekao je predsjednik Udruge Siniša Safundžić.

S Ovčare su na put krenula 32 biciklista od kojih će njih 16 nastaviti put. Prva postaja bila im je u Vukovaru gdje su položili vijenac i zapalili svijeću podno Kamenog krića na ušću Vuke u Dunav.

„Biciklistički maraton uvertira je u sutrašnje obilježavanje Dana pobjede“, rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.