Započeo 19. Memorijal vukovarskih branitelja

Foto: Grad Vukovar

VUKOVAR, Svečanim otvaranjem danas je u Vukovaru započeo međunarodni nogometni turnir U-14 poznatiji kao Memorijal vukovarskih branitelja koji se ove godine održava po 19. put. Na ovogodišnjem turniru sudjeluje 12 ekipa iz SuperSport Hrvatske nogometne lige, četiri selekcije Hrvata iz dijaspore (Selekcija Hrvata Njemačke i Švedske, selekcija Hrvata iz Austrije i Švicarske, selekcija Hrvata Australia – Croatia i selekcija Hrvata Kanada i Amerika) te dvije domaće ekipe Cibalia i HNK Vukovar 1991. Jedan od osnivača turnira Ante Vučemilović Šimunović podsjetio je kako su prije 19 godina tadašnji predsjednik HNS-a Vlatko Marković, tajnik Ante Pavlović, Petar Mlinarić, Zorislav Srebrić, Martin Novoselac kao državni instruktor i on  dogovorili da se u Vukovaru organizira turnir hrvatskih branitelja u spomen na branitelje, ranjene i nestale.

„19 godina je brzo prošlo i morat ćemo voditi računa da malo pomladimo naš kadar vezano za organizaciju i vezano za turnir jer će on uvijek biti pod pokroviteljstvom Hrvatskog nogometnog saveza. Sjećam se niz igrača koji igraju za našu reprezentaciju i koji su počeli ovdje. Od Kovačića na dalje, pola je igrača ovdje igralo na ovom turniru. Vjerujem da ćemo ovih dana vidjeti niz igrača koji će danas-sutra biti u hrvatskoj reprezentaciji. Sljedeće godine je 20. obljetnica i to će biti velika fešta“, rekao je Vučemilović Šimunović.

Turnir je otvorio predsjednik organizacijskog odbora turnira i gradonačelnik Ivan Penava koji je rekao kako Grad Vukovar uvijek podupire dobre priče kao i da je 19 godina brzo prošlo.

„19 godina za redom u spomen na hrvatske branitelje grada Vukovara mnoštvo djece do 14 godina koji treniraju nogomet u ozbiljnim ligama u ozbiljnim klubovima dolaze u Vukovar. Uvijek i momčadi iz dijaspore već nekoliko godina. Od naših sunarodnjaka koji žive na području Sjeverno američkog kontinenta, Kanade i SAD-a, pa do Australije. Jednako tako su s nama i Europljani, Švicarska, Njemačka, Austrija, Švedska“, rekao je Penava.

Poslije utakmica po skupinama polufinalne utakmice igraju se u subotu od 16:15 na stadionu “Ivan Barun” u Bogdanovcima. U nedjelju se na stadionu “Borovo naselje” u 9 sati igra utakmica za treće mjesto, a u 10:30 utakmica za prvo mjesto. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada te zatvaranje turnira predviđeno je za 12 sati.