Započelo turističko brendiranje Vinkovaca; rezultati do kraja studenog

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Do kraja ovoga mjeseca Vinkovci bi trebali dobiti studiju turističkog brenda koja će dati konačan odgovor na pitanje što to grad na Bosutu u turističkom smislu izdvaja od drugih gradova i sredina. Je su li to Vinkovačke jeseni, koje se ponajčešće povezuju s Vinkovcima, ili je to Orion odnosno titula najstarijeg naseljenog mjesto u Europi što se nekako, s obzirom na jedinstvenost, nameće samo po sebi ili je to rimska povjest i Colonia Aurelia Cabalae, ili pak nešto treće ili možda, četvrto?

“Ušli smo u projekt brendiranja kako bi upravo dobili odgovor na to pitanje, na čemu ćemo temeljiti daljnji turistički razvoj”, kaže direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Vinkovaca Martina Matković koja se u ponedjeljak u vinkovačkom turističkom uredu zajedno s predstavnicima vinkovačkih hotelijera i turističkog sektora sastala s stručnjacima Instituta za turizam koji rade projektu izrade turističkog brenda Vinkovaca.

Proveli smo istraživanje među Zagrepčanima o njihovoj turističkoj percepciji Vinkovaca i s čime najviše vežu ovaj grad i dobili smo odgovore kako su to ponajprije Vinkovčke jeseni, pa Slavonija, Slavonci, Istok, nešto gastronomija  i malo Cibalia, kazala je Snježana Boranić Živoder iz Instituta za turizam.

Projekt bi trebao biti gotovo do kraja ovoga mjeseca, a s 60.000 kuna sufinacirala ga je Hrvatska turistička zajednica dok će Grad Vinkovci osigurati preostala potreban sredstva. Potom bi trebao ići u primjenu što je možda i puno značajnije od samog turističkog brendiranja Vinkovaca. Jer, zalud sve napisano ukoliko brend ostane samo na papiru, a turistički i hotelijerski sektor i dalje prepušten sam sebi bez jasne vizije na razini grada (i još uvijek presudne gradske politike) tko smo i što smo u turističkom smislu i kamo želimo ići.