Započeli Dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Foto: Đuro Karalić

Obilježavanjem 100. obljetnice rođenja Dionizija Švagelja te izložbom fotografa Zvonimira Tanockoga “Land art” u Vinkovcima su večeras započeli Dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

O životu i djelu vinkovačkog književnika i znanstvenika Dionizija Švagelja (Vinkovci, 1923.- Vinkovci, 1985.) govorile su Ružica Pšihistal, Višnja Sorčik i Ivana Petričević.

Dionizije Švagelj bio je plodan znanstvenik i pisac koji je objavio oko 700 naslova: članaka, priloga, kritika, studija, eseja i feljtona iz raznih duhovnih područja, najviše iz hrvatske književnosti. Bio je direktor Centra za znanstvena istraživanja u Vinkovcima tadašnje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti (JAZU). Kao glavni pokretač i izdavač Centra za znanstveni rad u Vinkovcima, zaslužan je za različite priloge i izdanja predavanja, simpozija, zbornika.

Predsjednik Ogranka Matice hrvatske Vinkovci Dražen Švagelj najavio je brojna zbivanja u sklopu Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji posebno istaknuvši promociju knjige istražitelja Haškog suda, Vladimira Dzure “Istražitelj” koja će se održati 18. studenoga, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu.