Započela nova školska godina

Foto: www.novosti.hr

VUKOVAR, Poslije raspusta danas je u Hrvatskoj započela nova školska godina. Prema službenim brojkama oko 445.800 učenika osnovnih i srednjih škola danas je ponovno sjelo u školske klupe. Podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja kaže kako će u školskoj godini 2023./2024. osnovnu školu pohađati oko 300.300 učenika dok će u klupama srednjih škola biti oko 145.500 učenika. Prve razrede osnovnih škola pohađati će oko 35.000 učenika što je manje nego lani kada je u cijeloj Hrvatskoj bilo 35.794 prvašića te manje nego i prije dvije godine kada je bilo upisano 38.229 prvašića.  

Broj upisanih učenika iz godine u godinu pada što pokazuju i službeni podaci. Tako je u protekloj školskoj godini bilo 453.605 učenika što je za 55.600 manje nego prije deset godina. Riječ je o padu od 11 posto. Kada se gleda po županijama najveći pad broja učenika imala Vukovarsko-srijemska županija, koja je u deset godina izgubila čak 29 posto školaraca, odnosno njih 6.824. Slijede ju Brodsko-posavska i Požeško-slavonska županija s 28 posto manje učenika u odnosu na školsku godinu 2013./2014. Sisačko-moslavačka županija ima 24 posto manje učenika, a Osječko-baranjska njih ravno 20 posto…

Početak nove školske godine donosi i početak provedbe eksperimentalnog programa cjelodnevne nastave u 62 škole, među kojima je i nekoliko škola sa istoka Hrvatske, u koji je uključeno 12.373 učenika. Projekt čiji je cilj izjednačavanje mogućnosti obrazovanja za sve učenike i podizanje znanja učenika koje je ispod europskog prosjeka eksperimentalno će se provoditi iduće četiri godine i odnosi se na učenike od prvog do osmog razreda. Od 2027., kada se škole izgrade i budu spremne za rad u jednoj smjeni, trebao bi ući u sve škole. Plan je da učenici provode više vremena u školi, uz jaču satnicu pojedinih predmeta, nove predmete te dodatne aktivnosti, uključujući pisanje školske zadaće. On će donijeti i povećanje satnice nekih predmeta, poput hrvatskoga i matematike od prvog do osmog razreda, likovnog i glazbenog od prvog do četvrtog, tjelesnog u četvrtom, geografije u petom te tehničkog u šestom. Uvode se i neki novi predmeti pa se tako kao alternativa vjeronauku od prvog do osmog razreda uvodi predmet Svijet i ja, a učenici od prvog do četvrtog razreda dobit će predmet Praktične vještine. Od prvog do osmog razreda kao obavezan uvodi se predmet Informacijske i digitalne kompetencije. Predmet priroda i društvo u nižim razredima razdvaja se na dva predmeta – Društvo i zajednica te Prirodoslovlje, a taj će predmet osnovnoškolci slušati do šestog razreda.

Nastavna godina završit će 21. lipnja 2024. a uz zimske praznike koji će se koristiti u dva dijela, učenici će imati i jesenski i proljetni odmor.