Zanimljivih 6 mitova o spavanju Piše: Lorena Draženović, mag.cin.

Foto: Pixabay/engin akyurt

Kvalitetan san nužan je ako želite živjeti dugim i sretnim životom. Znanstvenici su došli do zaključka da ljudi u prosjeku provedu 1/3 života spavajući. Zablude o spavanju vrlo su česte. Stoga vam donosimo 6 najčešćih zabluda, odnosno mitova.

1. Što sam stariji/a to mi treba manje sna

Odrastanje ultimativno znači život s više obaveza i odgovornosti. Često se nađemo u situaciji kada žrtvujemo koji sat sna kako bi obaviti još poneku stavku s našeg popisa obaveza. Iako ne postoji točan broj sati sna koji je potreban svakoj osobi, stručnjaci se slažu da je odraslima potrebno između 7 i 9 sati sna. Nedostatak sna čest je uzrok naše nervoze tijekom dana.

2. Nadoknadit ću san kasnije

Koliko ste si puta rekli ”ma nema veze, spavati ću kad dođe vikend”? Vrlo je teško pratiti današnji tempo života spavajući nekoliko sati duže tijekom vikenda. Mnogi od nas manjak sna tijekom tjedna pokušavaju nadomjestiti dužim spavanjem tijekom vikenda. Znanstvenici se i ovdje slažu da to nije zdravo te nema nikakvu dobrobit za naše tijelo. Pokušajte držati ujednačen raspored sna, u protivnom riskirate pojavu deprivacije sna koja posljedično dovodi do debljanja te povećanog rizika od koronarnih oboljenja.

3. Popodnevni drijemež utjecati će na moje spavanje noću

Ima li šta ljepše od kratkog sna nakon ručka? Ne brinite, svima nam se to događa. Razlog tome je usporavanje našeg cirkadijskog (biološkog) ritma koje se događa baš u to vrijeme. Stoga, popodnevni drijemež svakako je preporučljiv kako bi napunili baterije za ostatak dana. Preporučuje se da popodne odspavate 15 do 20 minuta kako bi bili efikasniji. Dokle god se držite navedene preporuke, popodnevni drijemež neće utjecati na vaš noćni san.

4. Čaša vina prije spavanja pomaže mi da bolje zaspem

Iako vas određena količina alkohola uspavljuje, također može dovesti i do isprekidanog sna zbog čega ćete se osjećati poprilično umorno ujutro. Umjesto toga, pokušajte popiti zadnje piće sat ili dva prije nego što odete na spavanju. Na taj način alkohol će dijelom izaći iz vašeg organizma i ujutro ćete se osjećati puno odmornije.

5. Listanje novosti na mobitelu me uspavljuje

Listanje po laptopu ili telefonu stimulira vaš mozak te mu na taj način otežava da se opusti dovoljno da zaspete. Istraživanja pokazuju da korištenje elektroničke prije spavanja smanjuje kvalitetu sna. Pokušajte sat vremena prije odlaska u krevet ne gledati u laptop ili mobitel. Na taj način poboljšati ćete kvalitetu sna te pomoći vašem mozgu da se opusti kako bi se odmorili.

6. Večernji trening utjecati će na moj san

Prema posljednjim istraživanjima, večernje vježbanje neće omesti vaš san. Naprotiv, pomoći će vam da bolje i kvalitetnije spavate. Ali zapamtite, ako odradite ultra jaki trening poput crossfita, postoji mogućnost da će vam se razina adrenalina povisiti toliko da neko vrijeme nećete moći zaspati.

Svakako se pobrinite da spavate dovoljno tijekom tjedan. Ne zaboravite, san je iznimno važan dio vaše svakodnevice.

Lorena Draženović specijalizirala je kineziterapiju na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistra je kineziologije, kineziterapeut i Halliwick instruktor. Za znanstveni rad o temi “Pet zastava, pet medalja, osam Olimpijskih igara: Jasna Šekarić – studija slučaja” nagrađena je Rektorovom nagradom. Već na trećoj godini fakulteta počela je volonterski raditi s djecom s teškoćama u razvoju, a u tom području djeluje i danas. Sudjelovala je na brojnim znanstveno – stručnim konferencijama većinom kao izlagač vlastiti radova. Iza sebe ima objavljena četiri stručna rada te nekoliko nagrada za iste.