Zagađenje rijeke Vuke, traži se analiza vode i da se utvrdi tko je izvor onečišćenja

Foto: Čitatelj

VUKOVAR, Udruga za zaštitu prirode, životinja i društva Prometej podnijela je prijavu te zatražila od odgovornih da provedu konkretne korake kako bi se utvrdilo kako je došlo do onečišćenja rijeke Vuke kod Vukovara.  

“Na temelju dojave građana o mrtvim ribama, žabama, dabrovima, vidrama i narušenom ekosustavu u rijeci Vuki u Vukovaru, izašli smo na teren 26. lipnja.2024. godine. Na terenu nismo uočili mrtve životinje, ali smo osjetili prodoran smrad koji podsjeća na miris septičkih jama. Vizualnim pregledom ustanovili smo da je voda crne boje, a pri provođenju ruku kroz vodu, ruke ostaju crne. Ova situacija zahtijeva hitnu analizu kvalitete vode i identifikaciju izvora onečišćenja”, navodi Pavao Josić iz Udruge Prometej.

Dodaje i kako predlažu da se provede uzorkovanje vode iz različitih dijelova rijeke kako bi se provela kemijska i mikrobiološka analiza. Predlažu i detaljnu analizu uzoraka vode kako bi se utvrdili uzroci onečišćenja, uključujući prisutnost teških metala, toksina, bakterija i drugih zagađivača. Kao još jedan korak traže identifikaciju izvora, odnosno da se istraži potencijalne izvore onečišćenja, poput industrijskih ispusta, poljoprivrednih djelatnosti ili curenja iz septičkih jama. Na kraju traže i da se o svim nalazima  obavijesti nadležne institucije poput inspekcije zaštite okoliša i lokalnih vlasti kako bi se poduzele odgovarajuće mjere.

“Ove mjere pomoći će u zaštiti ekosustava rijeke Vuke i spriječiti daljnje štete po okoliš i zdravlje lokalnog stanovništva”, navode iz Udruge Prometej.

Inače, i u samome središtu Vukovara lako je za uočiti neprirodnu crnu boje rijeke Vuke, a isto tako nemoguće je osjetiti nesnosan smrad koji se širi gradom. Sve to dolazi poslije visokog vodostaja Dunava i Vuke te se sumnja kako su to iskoristili neki neodgovorni građani da isprazne svoje septičke jame i druge slične jame uzvodno uz rijeku.