Za sufinanciranje kupnje kuće ili stana iz županijskog proračuna izdvojeno gotovo 240 tisuća eura, najviše do sada

Foto: Grad Vinkovci

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima potpisani su i podijeljeni ugovori o sufinanciranju kupnje kuće ili stana mladim obiteljima na području Vukovarsko-srijemske županije za 2022. godinu. Za navedeni javni poziv osigurano je 238.901,06 euro proračunskih sredstava, a iznosi potpora iznosili su od 2.655 do 5.309 eura, ovisno o mjestu gdje se nekretnina nalazi.

„Ove smo godine imali najveći broj kandidata, njih 205, a 69 ih je prošlo, odnosno nekih 34%. Većinom su to obitelji iz Vinkovaca i Vukovara, manji broj njih javio se iz mjesta koja pripadaju drugoj kategoriji, a najmanji ih je broj iz demografski najpogođenijih mjesta. Kategorije su određene sukladno podacima Državnog zavoda za statistiku, a intencija Županije je upravo da najveći broj prijava bude iz te treće kategorije pa je zato i potpora za navedena mjesta najveća“, rekao je pročelnik Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju Mario Meštrović.

Po riječima župana Damira Dekanića, ove je godine u županijskom proračunu za ovu demografsku mjeru izdvojeno gotovo 240 tisuća eura, više nego bilo koje godine do sada.

“Iznimno je velik interes što nas veseli jer to znači da velik dio ljudi želi ostati, međutim ne mogu svi dobiti sredstva jer su ona ipak ograničena, ali nastojat ćemo ih sljedeće godine, sukladno mogućnostima, dodatno povećati. Moram napomenuti kako se ona svake godine kontinuirano povećavaju i nastojimo apsolutno pravednim kriterijima doći do toga tko će dobiti potporu. Prioriteti su točno određeni, a ovo je prilika za poslati poruku kako oni s više djece imaju prednost pri prijavi pa neka svima i to bude jedan dodatni poticaj“, istaknuo je Dekanić napomenuvši kako će rebalansom proračuna biti dodana sredstva za četiri posljednja mjeseca u 2020. godini jer navedeno razdoblje nije bilo obuhvaćenom tadašnjim javnim pozivom.