Vukovarsko-srijemskim poljoprivrednim školama gotovo 1,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Foto: ss-drastampara-vk.skole.hr

Ministarstvo poljoprivrede provelo je Javni poziv srednjim školama za dodjelu bespovratnih sredstava za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi rezultat kojeg je 30 odobrenih projekata, a među odabranim školama kojima su dodjeljena sredstva nalazi se i nekoliko s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Pri raspisivanju Javnog poziva bilo je osigurano 5 milijuna kuna, no zbog velikog interesa škola i izvrsnih projekata osigurano je dodatnih 8 milijuna kuna pa će ukupno biti dodijeljeno 13 milijuna kuna.

Prijavile su se škole koje provode obrazovne programe u sektoru poljoprivrede, prehrane i veterine s projektima ulaganja u školska poljoprivredna gospodarstva i praktikume te povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima škole ili školske zadruge.

Obrtničko-inudstrijskoj školi Županji kao prijavitelju i Zdravstvenoj i veterinarskoj školi dr. Andrije Štampara iz Vinkovaca kao školi partneru dodjeljeno je ukupno 363.171,40 kuna, a Poljoprivredno-šumarskoj školi Vinkovci (prijavitelj) i Srednjoj školi Ilok (partner) 911.579,58 kuna.

Prijavljeni projekti obuhvaćaju ulaganje u opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata za uzgoj jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala te gljiva s pripadajućom opremom i infrastrukturom u sklopu školskog poljoprivrednog gospodarstva/praktikuma. Ulaganje u opremu za berbu, sortiranje i pakiranje poljoprivrednih proizvoda škole ili školske zadruge, ulaganje u kupnju nove poljoprivredne mehanizacije i opreme za školsku poljoprivrednu proizvodnju i gospodarskih vozila, ulaganje u opremanje objekata za skladištenje, hlađenje, čišćenje, sušenje, zamrzavanje, klasiranje i pakiranje proizvoda iz poljoprivredne proizvodnje škole ili školske zadruge te ulaganje u podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada na školskom poljoprivrednom gospodarstvu, izvjestilo je Ministarstvo poljoprivrede.