Vukovarsko-srijemska županija na dnu u Hrvatskoj prema indeksu gospodarske snage HGK

VUKOVAR, Vukovarsko-srijemska županija i dalje je po većini gospodarskih pokazatelja na začelju u Hrvatskoj što potvrđuje i analiza gospodarske snage koju je napravila Hrvatska gospodarska komora (HGK). Govoreći o trenutačnom stanju, koje je na snazi zapravo već godinama, iz Županijske komore Vukovar podsjećaju kako su prosječne plaće u Vukovarsko-srijemskoj županiji 25 posto manje od prosječnih plaća u Hrvatskoj, a čak 35 posto niže od prosječnih plaća na području grada Zagreba. Potvrdio je to i direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić koji je u Vukovaru predstavio rezultate gospodarske analize u okviru koje su uzeti brojni parametri poput nezaposlenosti, zaposlenosti, BDP-a, prosječnoj plaći, dobiti po poduzećima, ukupnih prihoda… Tijekom analize napravljen je i novi indeks, koji je nazvan indeks gospodarske snage, a prema kojemu je Grad Zagreb na vrhu u Hrvatskoj prema svim pokazateljima.

„Grad Zagreb prema tim rezultatima slijede Istarska i Primorsko-goranska županija dok je na samom dnu Bjelovarsko-bilogorska županija. Vukovarsko-srijemska županija nalazi na petom mjestu odozdo prema tome indeksu“, rekao je Savić.

Dodao je i kako je analiza pokazala isto tako i gdje i na koji prostor se može više utjecati ali i da se isto tako u Vukovarsko-srijemskoj županiji bilježi blagi napredak zaposlenosti i nezaposlenosti u odnosu na ostale dijelove Hrvatske.

“Kada je riječ o padu nezaposlenosti onda tome nije razlog jedino odlazak građana u druge zemlje nego i niz drugih čimbenika. S druge strane u Hrvatskoj je trenutno zaposleno oko 1,3 milijuna građana što je za oko 300.000 zaposlenih manje nego prije nekoliko godina”, rekao je Savić.

Dodao je i kako se u isto vrijeme na području najistočnije hrvatske županije bilježe i blagi pomaci na bolje kada je riječ o broju nezaposlenih i zaposlenih. Prema podacima Savića razlog za smanjenje broja nezaposlenih je i veliki broj odlazaka građana u druge dijelove Hrvatske pa i druge zemlje ali i niz drugih parametara koji dovode do manje brojke na HZZ-e.

IVAN MATIĆ