Vukovarski pojmovnik – Antun Dorn (1923.-1986.)

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Povodom 100. Godišnjice rođenja Antuna Dorna, a u organizaciji Gradskog muzeja Vukovar i Gimnazije Vukovar, održan je znanstveno-stručni kolokvij pod nazivom “Vukovarski pojmovnik – Antun Dorn (1923.-1986.)“. Inače, Dorn je deset godina bio profesor povijesti i latinskog jezika u vukovarskoj Gimnaziji nakon čega je radio u današnjem HAZU, odnosno tadašnjem JAZU u Zagrebu, a od 1863. godine sve do smrti 1986. godine bio je prvo kustos, a potom u dva mandata i ravnatelj Gradskog muzeja Vukovar.

“Zanimljivo je kako nije studirao arheologiju već povijest i etnologiju, ali je primljen u službu kao kustos arheološke, numizmatičke i etnografske zbirke. Bilo je to početkom 60-ih godina prošloga stoljeća. Naš je muzej osnovan 1946. i s radom je počeo dvije godine kasnije, međutim u početku je bilo puno posla na kategorizaciji i sistematizaciji odjela, zbirki i svih predmeta, pa je Dorn odradio doista veliki posao kao jedan od prvih stručnjaka zaposlenih u našem muzeju”, rekla je kustosica arheološke zbirke Gradskog muzeja Vukovar Gorana Kušić.

Istaknula je kako je Dorn bio jedan od prvih stručnjaka zaposlenih u vukovarskom muzeju kao i da je on jedan od Vukovaraca koji je tijekom svoga života ostavio dubok trag u razvoju i rastu Vukovara. Podsjetila je kako su Vukovarski pojmovnik započeli 2020. godine ali i da radi !korona-godina! nisu mogli imati veliki broj sudionika na skupu. Započeli su ga s Branetom Crlenjakom, značajnim Vukovarcem povodom 90. godišnjice njegovog rođenja, nastavili s Antunom Dornom, a nadaju se kako će u tom nizu biti još nekoliko imena značajnih Vukovaraca koji su pridonijeli ne samo u svojim poljima već općenito razvoju grada.