Vukovarski muzej više neće biti isti

VUKOVAR, Europska muzealska nagrada „Silletto 2016.“, koju je Gradski muzej Vukovar dobio proteklog vikenda u Španjolskoj gdje su birani najbolji muzeji Europe, biti će dalji poticaj svim zaposlenima u muzeju.

„Ova nagrada je povijesni uspjeh i puno više od svih naših očekivanja. Svakako da će utjecati i na dalji rad muzeja kao i vukovarske kulturne scene. Stvari nakon ove nagrade više neće biti iste“, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je u svome uredu primio djelatnike Gradskog muzeja Vukovar gdje im je čestitao na priznanju.

Govoreći o nagradi ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić rekla je kako ona predstavlja krunu 70-godišnjeg rada i postojanja vukovarskog muzeja. Podsjetila je i kako je u konkurenciji za dodjelu nagrada bilo 49 europskih muzeja što samo govori o konkurenciji koja je vladala. Prije donošenja odluka o nagradi svaki muzej je imao samo deset minuta da predstavi svoj rad i djelovanje.

„Ova nagrada svakako će utjecati na dalji rad muzeja i ona će biti svim zaposlenim u muzeju poticaj za dalji rad te pokazatelj da su proteklih godina bili na pravom putu. Naš muzej je i prvi muzej uopće iz Hrvatske koji je dobio jednu takvu nagradu“, istaknula je Marić.

Gradski muzej Vukovar osnovan je 1946. godine, a svoj prvi stalni postav dobio je dvije godine kasnije. Od osnivanja opa sve do 1966. godine muzej je djelovao u zgradi Diližansne pošte u središtu grada kada je preseljen u zgradu Dvorca Eltz. Tijekom agresije na Vukovar muzej je teško stradao tako da i danas nedostaje oko 30 posto prijeratnih muzejskih eksponata. U obnovu i stalni postav, koji broji više od 2.100 eksponata, uloženo je oko 28 milijuna eura. Stalni postav muzeja svečano je otvoren 23. siječnja 2014. godine i prostire se na oko 3.000 kvadratnih metara.

IVAN MATIĆ