Vukovarski gimnazijalci predstavljali Hrvatsku na međunarodnoj debati

Foto: Gimnazija Vukovar

VUKOVAR, Proteklih godina Gimnazija Vukovar sudjelovala je u niz različitih projekata te je slijedom toga odabrana za sudjelovanje u EU debati na temu „Jesmo je tijekom izolacije postali svjesni otpada od hrane“. Iz Gimnazije podsjećaju kako je prošle godine, u mjesecu svibnju, održana prva debata u Gimnaziji Vukovar na kojoj su se učenici ove škole prvi put iskušali u debatiranju na temu bacanja hrane pod vodstvom predstavnice Centra za edukaciju i informiranje potrošača, Tanje Popović Filipović.

Upravo su vukovarski gimnazijalci odabrani kao najbolji među pet srednjih škola u Hrvatskoj koje su sudjelovale u izboru, kako bi predstavili svoju zemlju na EU debati. Ovoga tjedna debatirali su mladi iz Hrvatske, Rumunjske, Litve, Latvije, Bugarske i Estonije na spomenutu temu, a debata se provodila u sklopu projekta „Globalni pristup učenju o stvaranju otpada iz hrane“ koji sufinanciraju Europska komisija i Ured za udruge Vlade RH. Hrvatsku su predstavljale učenice Gimnazije Vukovar Lucija Kolar i Naomi – Marie -Spork. Mladi su branili dvije argumentacije: DA – to je prilika za promjenu i NE – izolacija nije promijenila ništa.

Tijekom debate dotakli su se globalnih posljedica otpada od hrane i razgovarali o vezi između potrošnje hrane (i otpada), širenja agroindustrije (šuma) i širenja koronavirusa. Na debati, koja se uživo mogla pratiti preko Youtube kanala, sudionici su iznosili svoje stavove, postavljali pitanja jedni drugima ali i odgovarali na pitanja stručnog žirija i sve to na engleskom jeziku. Gimnazijalka Lucija Kolar osvojila je 4. mjesto i time ponosno predstavila svoju školu, grad Vukovar i Hrvatsku.

„Ponosni smo na naše učenike koji svakim svojim sudjelovanjem, kako u ovome projektu tako i u mnogima drugim, ostave trag što je velika čast za školu. Da radimo na ekološkoj osviještenosti pokazuje i prošlogodišnji uspjeh u organizaciji 1. vukovarskog plogginga i sudjelovanju velikog broja učenika ali i građana. Kao eko škola nastavit ćemo i dalje razvijati potrebu očuvanja okoliša kod svih dionika kao i poticati smanjenje otpada na izvoru nastanka jer poticajno ozračje izgrađuje učenike te smo sigurni da je i ovo poticaj za neki novi ponos naše škole“, rekla je ravnateljica Gimnazije Vukovar Giana Marović Zeko.