Vukovarski franjevci pokrenuli inicijativu kako bi se došlo do cjelovitog popisa žrtava u agresiji na Vukovar

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na inicijativu vukovarskih franjevaca u hodniku Franjevačkog samostana postavljene su ploče s imenima i prezimenima svih stradalih branitelja i civila tijekom agresije na Vukovar 1991. godine. Na popisu se nalaze imena 1.145 osoba što je, kako je rekao gvardijan fra Ivica Jagodić, daleko manje od cjelovite brojke stradalih.

„Želimo da na ovaj način dođemo do cjelovitog popisa stradalih u obrani Vukovara 1991. godine. Na tome popisu nalazit će se imena svih stradalih branitelja i civila bez obzira jesu li oni Vukovarci ili su pak došli braniti Vukovar iz nekih drugih dijelova domovine“, rekao je fra Jagodić.

Pozvao je i sve udruge i institucije ali i članove obitelji ubijenih, poginulih i nestalih da provjere popis i ako znaju nekoga tko nije upisan da to oni naprave. Za to je potrebno ispuniti pripremljeni obrazac u kojem se traže generalije stradale osobe ali i okolnosti stradavanje ako su poznate. Prema zamisli franjevaca cilj je do cjelovitog popisa doći do 18. studenoga 2018. godine kada će se krenuti s projektom izgradnje spomen obilježja na kojem će biti ispisana imena svih stradalih civila i branitelja. To spomen obilježje nalazit će se u dvorištu Pastoralnog centra sv. Bono.

Postavljanju ploča nazočio je i Dražen Živić, voditelj Područnog ureda Instituta Ivo Pilar u Vukovaru, koji je rekao kako niti poslije 26 godina od stradanja Vukovara ne zna se točan broj stradalih civila i branitelja. Pojasnio je i kako se govorilo da je u agresiji na Vukovar stradalo oko 1.700 civila i branitelja te da je s haaškim suđenjem vukovarskoj trojci počeo se koristiti broj od 1.739 stradalih.

„Činjenica je da to nije konačna brojka i da u njoj nema civila koji su se u vrijeme rata nalazili na područjima koja nije kontrolirala Hrvatska. Ne zna se još niti sudbina nestalih osoba“, rekao je Živić dodajući kako bi se puno toga saznalo s otvaranjem raznih arhiva koji su i danas nedostupni.