Vukovarci odali počast žrtvama Borovo naselja

Foto: Đuro Karalić

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno ostataka zgrade Borovo comerccea počast žrtvama Borova naselja odali su članovi obitelji i rodbine, Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke”, te brojna druga izaslanstva.

“Došli smo ovdje odati im počast. Prije 32 godine njima su došli neljudi sa mržnjom, zlobom, prijetnjom, sudom koji je uživao u njihovoj patnji, hranio se njihovom boli, suzama i krvlju. Mnogi još uvijek nemaju grobove, još uvijek tragamo za sudbinom i posmrtnim ostacima naših najmilijih. S područja Vukovara nestalima se još uvijek vode 374 osobe, a oni koji znaju šute, dok mi osluškujemo tišinu i čekamo da proradi ljudska savjest, koju nemaju svi. Nikada nećemo odustati od potrage za istinom i pravdom”, kazala je predsjednica “Vukovarskih majki” Manda Patko.

Nazočan obilježavanju “Žrtve Borovo naselja za Domovinu” bio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je u izjavi novinarima poručio da se ubijene žrtve ne mogu vratiti, ali kao društvo možemo učiniti sve kako bi se otkrili nestali i kaznili počinitelji zločina.

“To je ono što nažalost, vidjeli smo jučer u Vukovaru, ali i Škabrnji, izostaje na velikom broju naših stratišta”, rekao je dodajući kako je nužno uvijek upućivati apele onima koji raspolažu podacima o nestalima da ih pruže. “Nažalost, u Srbiji je ta politika od 1991. sakrivanja i prikrivanja činjenica, istina i dokaza, ali i negiranja i logora i zločina i genocida ako hoćete i dok je tako od njih, ove garniture, očekivati neki iskorak bojim se da je teško i već godinama nije tako”, kazao je Penava.

Potom su se sudionici programa u uputili „Putem sjećanja i svjetlosti“, osvjetljenim svijećama koje su zapalili učenici osnovnih škola grada Vukovara i Borovo naselja, ulicama Blage Zadre, Dvanaest redarstvenika i Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske, gdje je služena misa zadušnica.

Komemorativni program je nastavljen na obali Dunava u Borovu bacanjem vijenaca u Dunav i paljenjem svijeća uz obalu, a potom i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja farme Lovas te Spomen obilježja osobama nestalim u Domovinskom ratu u Borovu Naselju.

Podno spomenika nestalima u Domovinskom ratu upaljene su svijeće za 374 osobe nestale s područja Vukovara koje njihove obitelji 32 godine čekaju i traže.

Po podacima vukovarskih stradalničkih udruga, u trenutku okupacije 19. studenoga 1991., u bolnici i skloništu u Borovo commercu nalazilo se oko 800 civila i ranjenika. Neprijatelji su ga gađali tenkovima i zapalili, a po ulasku agresora u taj prostor nasilno je odvedeno, izloženo torturama i ubijeno 115 branitelja i civila. Na današnji dan 1991. ubijena je 51 osoba, a u tri mjeseca opsade Borova ukupno 176 branitelja i civila.