Vukovarac Luka Prce dobitnik ovogodišnje prestižne nagrade “Luka Ritz”

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Maturant Gimnazije Vukovar Luka Prce (18) dobitnik je ovogodišnje prestižne nagrade „Luka Ritz“ koja se dodjeljuje za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Za dobivanje ove nagrade mogli su konkurirati svi učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, odnosno sve one učenice i svi oni učenici koji promiču toleranciju, humano i nenasilno ponašanje. Nagradu dobivaju po jedan učenik osnovne i srednje škole. Prce nam je rekao kako je informaciju da je on dobio nagradu dobio na prvi dan državne mature. Kaže kako nije očekivao da će baš on biti taj koji će dobiti nagradu

„Bio sam presretan jer ipak jedna takva nagrada osobi od 18 godina znači jako puno. Znam tko je bio Luka Ritz, kako je nastradao i ova nagrada će u budućnosti značiti mi da se još više trudim i radim kako bih je opravdao“, rekao je Prce.

Dodaje kako je nominiran radi svoga dosadašnjeg moga humanitarnoga djelovanja, sudjelovanja  u brojnim humanitarnim akcijama i širenju tolerantnog ponašanja. Do sada je sudjelovao u brojnim humanitarnim akcijama, a kao volonter Crvenoga križa pomagao je i korisnicima smještenim u domovima za starije tijekom epidemije korona virusa. Bio je dio i akcije 72 sata bez kompromisa u Osijeku, zelenoj čistki u Vukovaru u okviru koje su uređivali korito Dunava, pošumljavanju Park šume Adica u Vukovaru, sadnji sadnica i drveća na vukovarskoj šetnici… Tijekom srednje škole bio je i aktivan član gimnazijskog volonterskog kluba „Vid, vidi, djeluj“. Govoreći o sebi kaže da od malena radi na taj način i tako se ponaša.

„Razmišljam na način da meni nekome pomoći, popričati s njim ili bilo što slično ne predstavlja nikakav problem niti mi je naporno dok ljudima u potrebi to puno znači. Vidjelo se to i prilikom ove epidemije korona virusa kada smo pomagali starijima. Njihov zadovoljni osmjeh i oči pune sreće jer ih se netko sjetio bila su mi najveća nagrada i poticaj za dalji rad. Nekada je nečije „hvala“ veća nagrada od bilo čega drugoga“, rekao je Prce.

Najavljuje kako će i dalje nastaviti raditi i ponašati se na isti način. To će sada ovisiti i o fakultetskim obvezama s obzirom da planira upisati sestrinstvo što mu je velika želja. Za kraj poručujući mladima, ali i svima ostalima, kaže da ne smijemo nikada gledati drugačije na nikoga bez obzira na boju njegove kože, opredjeljenje, nacionalnost, kako izgleda, kako se oblači i slično.

„Uvijek trebamo pomoći osobama kojima je ta pomoć potrebna jer nikada ne znamo kada će i nama zatrebati pomoć. To zadovoljstvo kada nekome pomognete na bilo koji način je nešto najvrijednije što se može dobiti. Bilo je situacija kada je nekim starijim ljudima trebalo samo malo razgovora, po neka topla riječ, a to zaista svatko od nas može im dati bez obzira na sve obveze“, istakao je Prce.