Vukovar ulaže u korištenje geotermalnih izvora energije

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Grad Vukovar platio je izradu studije kako bi se utvrdile mogućnosti za pronalazak geotermalnih izvora na području grada, a iz koje je razvidno kako je na području grada moguće izravno korištenje geotermalne energije, rečeno je na konferenciji za novinare u gradskoj upravi.

Po riječima vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, izrada studije plaćena je 62.500 kuna, a za geofizička istraživanja, koja su slijedeći korak u cijeloj priči, treba osigurati tri milijuna kuna. Samo bušenje je najskuplje, a cijena po bušotini procjenjuje se na oko 15 milijuna kuna, kazao je.

“Radimo vrlo ozbiljno na ovom kapitalnom projektu. U slučaju pozitivnih rezultata očekujemo niže cijene grijanja za građane u višestambenim objektima, kao i nižu cijenu energije za gospodarstvo i ustanove u vlasništvu Grada Vukovara te povećanje gradskih prihoda”, rekao je Penava.

Po riječima Staše Borović iz Hrvatskog geološkog instituta, u sklopu projekta provedna su istraživanja sedam bušotina, koje datiraju još iz 1950-tih godina i rezultati su ohrabrujući.

“Dubine navedenih bušotina iznose od 877 metara, gdje je maksimalna temperatura 42 stupnja Celzijevih, do 1750 metara gdje je maksimalna temperatura 82 stupnja Celzijevih”, kazala je Borović.

Slijedeći koraci koje treba provesti su površinska geofizička istraživanja, bušenje istražno-ekploatacijske bušotine i nova hidrokemijska istraživanja koja bi se radila na zemljištu u vlasništvu Vukovara u blizini višestambenih objekata u gradskim četvrtima Olajnica i Borovo naselje, kako bi se geotermalna energija iskoristila za grijanje stanova u tim naseljima te obližnjih sportskih i gospodarskih objekata i poslovnih zona.

Hoće li sve skupa dati konkretne rezultate, teško je reći, a još manje je moguće predvidjeti kada bi se, u slučaju pozitivnog ishoda, građani Vukovara mogli početi uživati blagodeti geotermalnih izvora.