Vukovar: Otvorena izložba nikad do sada javno izloženih slika španjolskog baroka

VUKOVAR, U Galeriji Oranžerija Dvorca Eltz u subotu je otvorena izložba osam umjetničkih slika španjolskih baroknih majstora 17. stoljeća koje se nalaze u vlasništvu njemačkog kolekcionera Jörga Wüllnera, a od kojih je šest po prvi puta izloženo u javnosti te ih do sada nisu mogli vidjeti niti stručnjaci.

“Iznimno smo počašćeni dolaskom ovako vrijednih umjetničkih dijela u naš muzej i smatramo to velikim priznanjem za sve ono što smo do sada učinili i što činimo kako bi očuvali visoke standarde umjetničkog djelovanja”, kazala je u pozdravnoj riječi ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić.

Istaknula je kako je izložba slika španjolskih baroknih majstora Pedra Orrentea, Vincenta Carducha, Francisca Camilla, Juana Carreña de Mirande, Matea Cereza ml., Claudia Coella, Luisa Tristana i neutvrđenog slikara španjolske škole u Vukovar stigla povodom dodjele vukovarskom muzeju prestižne Silletto nagrade the European Museum of the Year Award (EMYA) u San Sebastianu u Španjolskoj u travnju ove godine.

“Izložba ovih osam umjetnika svojevrsni je pogled kroz ključanicu na razdoblje koje se u Španjolskoj naziva El Siglo de Oro odnosno zlatno doba španjolske kulture i umjetnosti koje je bez sumnje jedno od značajnijih poglavlja europske i svjetske kulturne povijesti,”, kazao je predstavljajući izložbu vlasnik zbirke Jörg Wüllner.

Poznavatelj španjolske umjetnosti Zoran Leskovac iz Munchena napomenuo je kako je riječ o slikarima koji su svojim djelima na poseban način obilježili prostor i vrijeme u kojemu su živjelii čija djela i danas krase znamenite sakralne objekte u Španjolskoj.

“Ukazanje Djeteta Isusa sv. Ivanu od Boga” Claudia Coella bila je prikazana na više izložbi u Španjolskoj, ali ne i izvan nje dok je slika “Djevica Marija s Djetetom ukazuje se sv. Bernardu i škropi njegove usne svojim mlijekom” Juana Carreñoa de Mirande bila izložena u Londonu na velikoj izložbi španjolske umjetnosti, a od 2004. bila je na nekoliko izložbi u Španjolskoj i izvan nje”, naveo je.

Preostalih šest slika “Portert plemića” Luisa Tristana de Escamillia, “Poklonstvo pastira” Pedra Orrentea, “Navještenje” Vicentea Carducha, “Transverberacija svete Terezije Avilske” Franciscoa Camila, “Ecce homo” Matea Careza ml. i “Portret sv. Ignacija Lojolskog” nepoznatog autora, do sada je bilo nedostupno javnosti te su stručnjacima bile poznate tek preko fotografija, istaknuo je Leskovac.

Izložbu je otvorenom proglasila vukovarska pročelnica za kulturu Marina Sekulić.

Đuro Karalić

Foto: Đuro Karalić