Vlada neporezno i parafiskalno rasteretila obrtnike i poduzetnike

Foto: Ivan Matić

Vlada je na sjednici održanoj u četvrtak donijela odluku o rasterećenju obrtnika i poduzetnika u nizu parafiskalnih i neporeznih davanja. Božićna je to i novogodišnja čestitka obrtnicima i poduzetnicima u kojoj se posebice važnim prepoznaje ukidanje plaćanja vodnog doprinosa.

Rasterećenje kroz čak 73 mjere koje su sadržane u Akcijskom planu Vlade RH odnose se na smanjenje naknada za korištenje voda, ukidanje naknade eko bilančne grupe u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, smanjenje naknada gospodarenja otpadnim vozilima, a također se ukidaju i naknade za znak zaštite okoliša EU te posebna godišnja naknada za emisije stakleničkih plinova. Smanjuje se i naknada za zbrinjavanje otpadnih mazivih ulja te brojne druge.

Niz je to olakšica koje će poduzetnici i obrtnici itekako osjetiti, a olakšat će im daljnje investicije u nove pogone, u nova radna mjesta, ali i u modernizaciju poslovanja čime će ojačati konkurentnost na EU tržištu, mišljenja je vinkovački gospodarstvenik Petar Šimić čija tvrtka Grad Export već dugi niz godina predstavlja sinonim za uspješno poslovanje na domaćem i inozemnom tržištu.

“Svi mi koji se bavimo poslovanjem, bilo da imamo obrt, tvrtku ili neki drugi poslovni subjekt svjesni smo od kolikog je velikog značaja rasterećenje od brojnih davanja koja smo do sada bili dužni podmiriti. Ovo je ogroman korak naprijed u cilju olakšavanja poslovanja čije će konkretne pozitivne efekte osjetiti svaki od obrtnika i poduzetnika”, kaže Šimić.

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela novi akcijski plan za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja, a putem ukupno 73 mjere trebalo bi doći do rasterećenja gospodarstva za minimalno 132,7 milijuna eura.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je tom prilikom da politika poreznog i administrativnog rasterećenja građana i gospodarstva predstavlja kontinuitet Vlade, pri čemu ukupna dosadašnja rasterećenja dosežu 1,5 milijardi eura.