Više od 2500 malih folkloraša u pjesmi i plesu prošlo Vinkovcima na Dječjim vinkovačkim jesenima

Foto: Đuro Karalić

U svečanom mimohodu 51. Dječjih vinkovačkih jeseni, koje se održavaju u sklopu 57. Vinkovačkih jeseni, tradicijsku baštinu kraja iz kojeg dolaze pokazalo je 50 dječjih folklornih skupina iz svih hrvatskih županija i susjedne Bosne i Hercegovine s oko 2500 malih folkloraša.

Jedna od najstarijih priredbi održava se tradicionalno tjedan dana prije Svečanog mimohoda, a po uzoru na starije i oni su ponosno ponijeli grb Republike Hrvatske, Vinkovačkih jeseni, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca. I ove godine povorku su predvodili mladi konjanici i konjske zaprege.

Oj rastiću šušnjati, Aj na livo, Hopa cupa, bećarci, pučke igre, kandžijanje, poskočice, orilo se ulicama Vinkovaca iz grla malih folkloraša uz zveckanje dukata, tamburu i pocikivanje.

Zabava za najmlađe, nastavlja se tijekom cijelog dana u Dvorištu ideja, a vrhunac će biti koncert japanske pijanistice Yoko Nishi čija će čarolija muziciranja zavladati Lapidarijem muzeja od 20:30 sati.

Dječji folklorni festival završit će koncertom u podne za sve klince i klinceze kada će se na pozornicu Vinkovačkih jeseni popeti Minea.

Mjesta za okrjepu su tijekom cijelog dana Bircuz, Slavonski i Vinski Sokak, a nedaleko od njih, na samom Bosutu prijepodne je rezervirano i za ribičko natjecanje.

Od 18 sati tamburašku binu na Sokaku preuzimaju Sanjalice.

Na Folklornim večerima od 19 sati nastupaju KUD Ivan Goran Kovačić iz Ivankova, Seljačka sloga Gradište, Zvonko Ban iz Jarmine, prkovačka Razigrana Šokadija, s mađarskim narodnim plesovima KUD Ady Endre iz Korođa, Spačva Donje Novo Selo i koreografirano na kraju FA Lisinski iz Vinkovaca.

Vrhunac večeri bit će koncert Lidije Bačić koji počinje u 22 sata.

Popis društava i njihove nastupe po danima možete pogledati ovdje.

Foto: Đuro Karalić

Izvor: Vinkovačke jeseni