Vinkovo veselo proslavljeno u Srijemskom vinogorju

Foto: Đuro Karalić

ILOK/VUKOVAR, Vinari i vinogradari nemaju puno odmora i vremena bez brige i posla u vinogradima i podrumima jer se vinogradima uvijek vraćalo već u siječnju, s obredom blagoslova pred početak nove vinogradarske godine i rezidbe.

Tako je i ove godine u Srijemskom vinogorju obilježen blagdan sv. Vinka, a posebice je veselo bilo na Vukovu nedaleko Iloka te na Goldschmidtu nedaleko Vukovara.

Po riječima iločkog gradonačelnika Zvonimira Draguna iločke vinograde tijekom Vinkova posjeti i nekoliko tisuća turista i posjetitelja željnih da se upoznaju s “iločkim carstvom vina na Dunavu” u koje je prva vinova loza stigla u 3. stoljeću i od tada Iločani žive s vinogradima.

“Drago mi je da je ova manifestacija postala jedno od prepoznatljivih turističkih odredišta, a ove smo godine sva događanja proširili na tri dana, a imamo u planu i nove projekte kako bi Vinkovo dobilo puni značaj”, kazao je Dragun.

Vinogradarska kuma, kojoj je pripala čast da prva oreže vinovu lozu, ove je godine pripala ministrici regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijeli Žalac koja je u prigodnom govoru izrazila nadu kako će Slavonija u skoroj budućnosti ponovno biti bogata regija u koju će se doseljavati, a ne iseljavati.

U Vinogradarskoj kući Goldschmidt na Vučedolu organizirana je tradicionalna, 18. po redu proslava i druženje povodom blagdana svetoga Vinka.

Pozdravljajući mnogobrojne goste, predsjednik uprave Vupika d.d. Goran Miličević podsjetio je kako se proslavom Vinkova na simboličan obilježava početak radova u vinogradima.

“Rezidbom modificiramo trs kako bi nam prinosi bili što veći, a zalijevanjem vinom želimo mu vratiti dio onoga što nam je dao te mu poručiti da nam i iduće godine da toliko”, rekao je Miličević.

Vinograde oko Vukovara blagoslovio je gvardijan i župnik Župe svetih Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić nakon čega je uslijedilo druženje uz tamburaše i pečene kobasice i slaninu, čobanac, domaće kolače i kuhano vino.

Svečanosti na Vukovu i u Goldschmidtu nazočio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.