Vinkovci: V. Rimski dani vratili duh nekadašnjih Cibala

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Sajmom rimskih proizvoda na kojem posjetitelji imaju prigodu kupiti neku do potrepština koje su rado koristili i rimski građani te kušati domaće pivo i vino, u Vinkovcima je u petak započela dvodnevna turistička i kulturna manifestacija, V. Rimski dani.

Geslo ovogodišnjih Rimskih dana je  “Quam Caesar, vos postulo vincere Pannoniis? Saltem tres! (Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Barem tri!) i po riječima ​​​​​kustosa Gradskog muzeja u Vinkovcima Hrvoja Vulića vezano je za pobunu panonskih plemena protiv Rima pod vodstvom Batona, a za čije gušenje je bio potreban angažman čak tri Cezara; Tiberija, Germanika i Augusta.

Zanimanje posjetitelja koji prolaze gradskim središtem posebice pobuđuje red platnenih šatora podignutih u Gradskom parku i okruženih brojnim kopljima i povjesnim štitovima. Riječ je o keltskom logoru koji su podigli članovi povjesne postrojbe iz Trsta koji će za potrebe Rimskih dana glumiti Kelte, dok će se u njihove suparnike, vojnike Rima, prepobraziti članovi Dioklecijanove legije iz Splita. Te dvije postrojbe prodefilirat će gradskim središtem i večeras u vrijeme otvorenja manifestacije dok će u subotu zapodjenuti i bitku te se “sukobiti” u gradskom središtu.

I nije to sve što nude V. Rimski dani, čiji je organizator Turistička zajednica Grada Vinkovaca. U Gradskom parku traje cjelodnevna keramičarska radionica, mala škola gladijatora, razne kreativne radionice, a održana je i Olimpijada znanja uz sudjelovanje učenika vinkovačkih osnovnih škola. Otvorenje manifestacije je večeras u 20 sati u vinkovačkoj pješačkoj zoni.