Vinkovci: u gradu je “(Slučajni) Perverznjak”

VINKOVCI, U Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” u Vinkovcima, 17. svibnja, održat će se premijera predstave “(Slučajni) Perverznjak” američkog autora Andrewa Goffmana, u debitantskoj režiji prvaka Drama HNK iz Zagreba Gorana Grgića i izvedbi glumca Kazališta “Joza Ivakić” Vladimira Andrića.

Vrlo zabavan tekst govori o ozbiljnim stranama naizgled bezazlene priče o ovisnosti o pornografskim filmovima. To je jednako tako priča o odrastanju, upoznavanju seksualnosti i uklapanju u “normalan” život. Uz dobru dozu lascivnosti i još više humora predstava dira svačiju uspomenu pa tako nudi način na koji porok ostaje po strani od glavne matice vlastita života. Andrew Goffman je ovu monodramu napisao 2005. godine Svjetsku premijeru je imala na Times Squareu u New Yorku. Trenutno se predstava izvodi u 14 zemalja, na 4 kontinenta. Ovo je praizvedba u Hrvatskoj.

“Kada sam se čuo s autorom i rekao mu da bih “Perverznjaka” postavio u Hrvatskoj, on je bio oduševljen što predstava konačno dolazi i u Europu. Tekst sam međutim malo duže držao u ladici tako da “Perverznjaka” već igraju u Europi ali sam čekao dok ne nađem idealnog glumca za tu ulogu. I našao sam ga. U Vladimiru Andriću. Smatram kako je vrlo bitno da Vladimir Andrić u sadašnjeg trenutku svoje karijere odigra upravo ovaj komad”, kazao je na konferenciji za novinare uoči premijere redatelj Goran Grgić.

Po riječima Vladimira Andrića, koji je od 2009. član profesionalnog glumačkog ansambla vinkovačkog Gradskog kazališta Joze Ivakića te je već ostvario niz zapaženih uloga, “(Slučajni) Perverznjak” je bez sumnje najveći izazov s kojim se do sada susreo u glumačkoj karijeri.

“Ima sličnosti između mene i lika kojega tumačim. Dakako, ne u onom dijelu u kojem se govori o perverzijama”, našalio se Andrić rekavši kako glavni lik ima također 30 godina te kao i on kćerkicu iz braka.

Pozvao je sve da dođu i pogledaju predstavu koja, kako je ustvrdio, nije vulgarna iako ime predstave upućuje na drugačije.

“Plešemo po rubu ali ga nismo prešli”, kazao je Andrić.

Ravnatelj Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Zdenko Rečić ocjenio je kako je “(Slučajni) Perverznjak” izvrsna predstava s kojom će vinkovačko kazalište napraviti značajan iskorak u dosadašnjem djelovanju te kako je riječ o dobrom projektu za tu kazališnu kuću.

ĐURO KARALIĆ