Vinkovci: Premijerno izvedena “Tena – kronika raspada jedne ljepote”

Foto: GK Joze Ivakića

Predstava „Tena – kronika raspada jedne ljepote” prema tekstu Josipa Kozarca u dramatizaciji Borislava Vujčića i režiji Dražena Ferenčine premijerno je izvedena u Gradskom kazalištu Joze Ivakića u Vinkovcima.

Riječ je o koprodukciji vinkovačkog kazališta, GDK Gavella Zagreb, Ludens teatra Koprivnica i Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar.

Uz Mateu Marušić kao Tenu u predstavi glume Filip Šovagović, Ivan Grčić, Davor Svedružić, Vedran Dakić, Vladimir Andrić, Selena Andrić, Martina Stjepanović, Areta Ćurković, Ivica Lučić i Zorko Bagić.

Pripovijest “Tena” slovi kao jedna od najpoznatijih i najuspjelijih književnih djela hrvatskog književnika vinkovačkih korijena Josipa Kozarca koja je u vinkovačkom kazalištu pobrala dugotrajni pljesak i ovacije publike, zadovoljne posljednjom ovogodišnjom premijerom u Jozi Ivakiću.

Slijedeći radnju Kozarčeve “Tene”, koja iako sluti na tragediju, u konačnici završava svojevrsnim sretnim završetkom, Dražen Ferenčina napravio je zanimljivu predstavu posloženu u niz fragmentiranih scena kroz koje publika prati mladu i raspojasanu Tenu, potpunu drugačiju od očekivanja koja su u ono doba stajala pred djevojkama sa slavonskog sela. U nešto manje od 90 minuta, koliko traje predstava, izmjenjuje se cijeli niz likova kroz čije se dijaloge i radnje može iščitati raspad patrijahalnog slavonskog sela 19. stoljeća, moralna i materijalna propast mnogih ondašnjih obiteljskih zadruga te prodor stranog kapitala u Slavoniju, željenog slavonske šume i njezinih hrastova.

Foto: plakat