Vinkovci: Pokrenuti prvi koraci ka obnovi Mađarske škole i stavljanju u funkciju Obrazovno-razvojnog centra

Foto: skyscrapercity.com

VINKOVCI, Potpisivanjem ugovora o izradi projektno-tehničke dokumentacije za budući Obrazovno-razvojni centar koji će se nalaziti u prostoru Mađarske škole, započeli su radovi na obnovi te zgrade koju je u Vinkovcima 1894. godine osnovalo ravnateljstvo Kraljevskih ugarskih državnih željeznica za potrebe školovanja djece Mađara koji su u to vrijeme bili željezničari u vinkovačkom željezničkom čvorištu.

“Riječ je o građevini bez koje Vinkovci ne bi bili danas to što jesu, a u koju ćemo nakon temeljite obnove smjestiti našu Glazbenu školu, Edukacijsko-interpretacijski centar te neke visokoškolske ustanove. Želimo da taj objekt, koji je u prošlosti bio pun života, ponovno oživi i da građani Vinkovaca od svega imaju koristi”, kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić prije nego je sa predstavnikom zajednice ponuditelja, direktorom tvrtke Building d.o.o. Jerkom Bošnjakom potpisao ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za budući Obrazovno-razvojni centar.

Gradske vlasti u Mađarsku školu namjeravaju smjestiti i Visoku školu za informatiku s inovacijsko-razvojnim centrom koja je u procesu osnivanja u suradnji s Visokom školom za informacijske tehnologije Zagreb, te Studij drvne tehnologije Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Obnova će koštati 37,5 milijuna kuna, a sredstva su osigurana u Aneksu 2. Razvojnog sporazuma Slavonija, Baranja i Srijem.

Po riječima voditeljice projekta, Tene Matošević vrijednost potpisanog ugovora je nešto veća od milijun kuna od kojih su 85 posto bespovratna sredstva EU dok Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija sudjeluju s ukupno 15 posto.

“Strašno smo ponosni na ovaj projekt iz razloga što će se u Mađarskoj školi nalaziti brojni sadržaji poput Glazbene škole Josipa Runjanina koju pohađa skoro 400 učenika kao i Edukacijsko-interpretacijski centar koji će biti u digitalnom obliku i prikazivat će povijest školstva i željeznice u Vinkovcima”, kazala je ravnateljica Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA Danijela Slipčević.