Vinkovci: Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, U povodu Međunarodnog dana nestalih osoba, koji se obilježava 30. kolovoza, podno spomen križa na Gradskom groblju u Vinkovcima položeni su vijenci i zapaljene svijeće dok je u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena misa zadušnica.

“Svako treba promisliti o našim najmilijima koji su utkali svoj život u temelj Domovine, ali i promisliti o svima onima u njihovim obiteljima za koje još uvijek Domovinski rat nije stao jer nisu sahranili svoje najmilije, nisu našli svoj smiraj”, poruka je vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba.

Tog dana prisjećamo se svih osoba koje se smatraju nestalima bez obzira da li su nestale u vihoru ratnih zbivanja, ili su bile žrtve počinjenih zločina protiv čovječnosti, odnosno kršenja ljudskih prava, a čije su nam sudbine i mjesta ukopa nepoznati.

Nestala osoba je svaka osoba koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja (mjesta prebivališta ili boravišta) protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom, ako to s obzirom na njene uobičajene životne navike, ponašanje, socijalne kontakte, profesionalne aktivnosti, nije uobičajeno.

Ovaj dan je prilika da se barem jednom godišnje podsjeti javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna. Obitelji nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a svako društvo ima pravnu i moralnu obvezu pomoći im u njihovom traganju.

Ministarstvo unutarnjih poslova dodani obol u traganju za nestalim dalo je i kroz  stvaranje Nacionalne evidencije nestalih osoba – NENO. Krajem rujna 2011. na internetskim stranicama NESTALI.HR objavljeni su prvi profili osoba za kojima se traga, a čiji je nestanak prijavljen hrvatskoj policiji.