Vinkovci: Koncert u povodu Međunarodnog dana starijih osoba

Foto: Pixabay/Claudia Peters

Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci i Dom za starije i nemoćne osobe Vinkovci u povodu Međunarodnog dana starijih osoba organiziraju koncert puhačkog orkestra mladih iz Njemačke Schulorchester der Freien Christlichen Schule in Schirgiswalde-Kirschau.

Koncert će se održati, u subotu, 30. rujna s početkom u 16 sati u Domu za starije i nemoćne osobe u Vinkovcima. 

Koncert će se održati u sklopu dugogodišnje uzorne međunarodne suradnje Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci s humanitarnim organizacijama iz Njemačke. “Tijekom ratnih godina organizirali smo odmor i oporavak djece stradalnika rata u Bautzenu i Bischofswerdi, a nakon toga suradnja s brojnim udrugama iz ovih gradova se nastavila na više razina”, navode iz Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci dodajući kako je puhački orkestar mladih pod vodstvom dirigenta Matthiasa Hauschielda gostovao do sada u Vinkovcima u više navrata i održavao koncerte u pješačkoj zoni i domovima za starije osobe u Vinkovcima i Nuštru.

Međunarodni dan starijih osoba – 1. listopad obilježava se dugi niz godina prema Odluci Skupštine Ujedinjenih naroda koja je donijeta 14. prosinca 1990. godine. U 2023. godini provodi se s ciljem jačanja podrške osobama starije dobi kako bi bolje ostvarili svoje privatne i javne interese. Svjetska zdravstvena organizacija posebno ističe važnost odnosa prema starenju i dobrom zdravlju. Funkcionalno sposobna i zdrava osoba starije dobi može biti koristan član zajednice i potencijal za prijenos znanja, vještina i radnog iskustva na mlađu dob.
 
Osnove za zdravo starenje postavljaju se u mlađoj životnoj dobi pozitivnim zdravstvenim ponašanjem, no zdravstvene se poteškoće većinom javljaju u starijoj dobi. Ubrzani rast broja osoba starije dobi ukazuje i na značaj promicanja zdravlja i prevenciju bolesti tijekom cijelog života. Prema posljednjim dostupnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2021. godine, broj starijih osoba (u dobi od 65 godina i više) iznosio je 761 milijun. Daljnja predviđanja do 2050. godine ukazuju na porast broja osoba starije dobi na dvije milijarde. Republika Hrvatska spada u jednu od najstarijih nacija u Europi jer je prosječna dob stanovnika 42 godine, navode iz Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci.