Vinkovci: Gradske vlasti kreću u kampanju za udomljavanje pasa

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Gradske vlasti Vinkovaca inicirale su medijsku kampanju za udomljavanje pasa iz azila i skloništa za pse Tip-Tip u kojem se trenutačno nalaze 82 psa s područja cijele županije te je gotovo desegnut maksimalni kapacitet skloništa.

Po riječima zamjenika vinkovačkog gradonačelnika Gabrijela Šokičića bit će to i prilika za opetovano skretanje pozornosti javnosti na problem napuštenih pasa koji je, kako je kazao, posebice vidljiv u proljeće kada se jedan dio neodgovornih vlasnika, u želji da izbjegne troškove cjepljenja, rješava svoga kućnog ljubimca na način da ga ostave na ulici.

Iz gradskog proračuna za skrb o napuštenim psima godišnje se izdvaja oko 250.000 kuna, a ove godine taj će iznos biti veći za otprilike još toliko. Pročelnik Odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada Dalibor Šandrk najavio je kako će Grad pooštriti kontrole kada je u pitanju zakonska obveza čipiranje pasa. A da mnogi vlasnici izbjegavaju tu zakonsku obvezu pokazuje i podataka kako od sveukupnog broja pasa koji su boravili ili borave u Tip-Tipu, a kojih je u prošloj godini kroz taj azil prošlo oko 250, više od 85 posto nije čipirano.

“Dobar dio građana još uvijek je neodgovoran kada je riječ o skrbi za pse iako je riječ o zakonskom obvezi za čije nepoštivanje je propisana i velika novčana kazna”, kazao je vlasnik Tip-Tipa Ilija Stević u čiji su azil od kolovoza 2017. do danas došla 83 psa od kojih je 16 vraćeno vlasnicima, a isti toliki broj pasa je udomljen dok su 23 psa uginula.

Ostali se još uvijek nalaze u skloništu i čekaju udomljenje. Svi oni koji žele udomiti psa iz Tip-Tipa mogu se o postupku informirati na stranici azila www. tip-tip.hr na kojoj se nalaze i fotografije pasa za udomljavanje.