Vinkovci dobili moderno uređeno prometno vježbalište za djecu bicikliste i pješake

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Prometno vježbalište za edukaciju djece biciklista i pješaka u prometu otvoreno je u srijedu kod Stanice za tehnički pregled u Vinkovcima, na mjestu nekadašnjeg autopoligona, ukupne vrijednosti 1,1 milijun kuna od kojih su 386.000 kuna sredstva Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, dok je ostatak osiguran iz vlastitih sredstava Autokluba Vinkovci.

Foto: Đuro Karalić

“Greške u prometu najskuplje su upravo kada su djeca u pitanju, jer ona su nam najveće bogatstvo i stoga smo prostor nekadašnjeg starog autopoligona odlučili prenamijeniti za ovu svrhu. Na ovom vježbalištu planiramo provoditi sve naše akcije koje i inače radimo s djecom – kako reagirati na pješake, na svjetlosnu signalizaciju na semaforima, kako pristupiti zebri i zato nam je važna suradnja sa školama, vrtićima i policijom, ali i s jedinicama lokalne samouprave”, kazao je predsjednik Autokluba Vinkovci Ivo Bikić.

Po riječima voditelja Službe za sigurnost cestovnog prometa u Ravnateljstvu policije Josipa Mataije riječ je o vrlo korisnoj investiciji usmjerenoj direktno u sigurnost cestovnog prometa.

“Znamo svi da nam u Hrvatskoj, na žalost, još uvijek nedostaje prometne kulture i ovakva ulaganja su ulaganja u naše najmlađe sudionike u prometu”, naveo je Mataija.

Foto: Đuro Karalić

Po podacima koej je iznio policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj Boris Klinec, u zadnjih nekoliko godina u policijskim statistikama uvijek se pojavi oko 4 posto djece biciklista, sudionika u prometnim nesrećama, koje završe s lakšim ili težim tjelesnim ozljedama.

“Svi moramo pridonositi sigurnosti u prometu, zato je ovaj poligon idealno mjesto da djeca nauče prometna pravila i ponašanja, ali možda i da oni stariji nauče kako paziti na djecu”, poručio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić pored kojega je svečanosti otvorenja vježbališta nazočan bio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Okupljenima se obratio i načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular u svojstvu izaslanka ministra unutarnjih poslova poručivši kako policija podržava projekte poput prometnih vježbališta jer pridonose boljoj prevenciji i podstiču građane na usvajanje prometnih znanja i vještina.