Vinkovačkim arheolozima posla ne manjka, pronađeno nekoliko rimskih grobova od kojih jedan i neopljačkan

Foto: Đuro Karalić

Za arheologe Gradskog muzeja Vinkovci posla nikada ne manjka, jer čim se lopata zakopa u gradu na Bosutu, povijesnih nalaza ne manjka. Ovih dana arheološka istraživanja traju na uglu ulica Kralja Zvonimira i Anine, a riječ je o području sjeverne nekropole rimskih Cibala.

“Kao što smo očekivali naišli smo na kosturne ukope, njih pet od kojih je samo jedan neopljačkan, dok su svi ostali opljačkani što je uobičajena slika za ovaj dio grada, a ono što nas je iznenadilo je nalaz paljevinskog groba”, kazala je voditeljica istraživanja, Anita Rapan Papeša.

Arheologinja pojašnjava kako je riječ o grobovima iz ranog razdoblja Cibala, od 1. do 3. stoljeća, prije prelaska na kršćanstvo i zabrane spaljivanja pokojnika.

“U Cibalama ih imamo nekoliko, manje od deset. U grobu smo pronašli nalaz spaljene brončane posude, najvjerojatnije vrča i prilog keramičke posude u samom uglu”, kazala je Anita Rapan Papeša dodajući kako se očekuje još nalaza na ovom lokalitetu s obzirom da se nastavlja s istražnim radovima u dublje slojeve tla.