Vinkovački Centar svjetlovodnih tehnologija u prvoj godini postojanja iznjedrio 56 traženih stručnjaka za optiku

Foto: Novosti

Edukacijski centar svjetlovodnih tehnologija Vinkovci, jedini u ovom dijelu Europe, otvoren je prije gotovo godinu dana, te je do sada je kroz edukacije Centra prošlo pet, a s izobrazbom je upravo započeo i šesti naraštaj budućih stručnjaka za optiku.

Među novacima je i 32-godišnji Roland Baliban, Vinkovčanin, povratnik iz Irske.

“Apsolutno sam jedini od polaznika koji nemam ikakvog prijašnjeg doticaja s elektrotehnikom, pa ako sam ja mogao pohvatati sve, vjerujem kako mogu i drugi. Kroz desetogodišnji rad vani, što u Irskoj što u
Austriji, ispunila mi se želja vratiti kući, a ovim se napokon ukazala prilika povratka za neki prosperitet koji sam uvijek priželjkivao u svom gradu”, kazao je Baliban.

Iz dalekog Splita na edukaciju je došao dvadesetjednogodišnji Luka Milić.

“Šef me poslao u suglasju s mojim preferencijama na edukaciju jer je u Vinkovcima jedino mjesto u Hrvatskoj, ali i u Europi gdje se to može naučiti. Iskreno, dojmovi su odlični. Baš je super spoj prakse i teorije za nas polaznike pa razumijemo što radimo, a ne samo da učimo na slijepo”, kaže ovaj mladi Splićanin.

Da je ovakav kadar tržištu neophodan, zaključili su još prije godinu dana u Tehnološkom parku Vinkovci uz sugestiju stanara i potporu Grada Vinkovaca.

„Ova grupa ima polaznika iz Splita što nam je jako interesantno jer je njegova firma odlučila ga poslati na edukaciju i trening nakon što je prepoznala naš rad kroz informacije u medijima”, ističe direktor Tehnološkog parka Vinkovci Josip Gilja dodajući kako do kraja 2030. godine slijede projekti među kojima je najveći gradnja 5.300 kilometara pasivne agregacijske mreže u RH, kojom će se širokopojasni pristup granati do svakog grada i sela, a predviđa se kako će za taj posao trebati nekoliko tisuća radnika.

Znaju to i u Gradu Vinkovcima.

„Da, mi smo izvoznik znanja s jedinstvenom i pozitivnom pričom prenošenja deficitarnog, a sve
traženijeg znanja iz jedinog i prvog Centra koji isporučuje ovakav tip edukacije, zanimljivo u EU jedini pokrenut na inicijativu lokalne zajednice sufinanciranjem gradske uprave i stranim predavačima s velikim i bogatim iskustvom”, kaže zamjenik gradonačelnika Josip Romić uz poruku kako o uspješnosti Centra svjedoči i 56 njegovih do sada educiranih stručnjaka.