Vinkovačka kafeterija Buba bar prva takve vrste u Vinkovcima i Hrvatskoj

VINKOVCI, Vinkovačka Udruga osoba s invaliditetom „Bubamara“ do kraja ove godine u gradu će otvoriti  kafeteriju pod nazivom „Buba bar“ koja će biti prva takve vrste uopće u Hrvatskoj. Za razliku od ostalih sličnih kafeterija koje već posluju u Vinkovcima i Hrvatskoj „Buba bar“ će biti ipak drugačija. Uz kolače i niz vrsta kavu goste će posluživati osobe s Downovim sindromom. Ivana, Marija, Tina, Alen i Domagoj već neko vrijeme vježbaju kako se pravilno nosi konobarski poslužavnik, kuha kava, odnos s gostima…

„Planiramo „Buba bar“ otvoriti najkasnije do kraja godine iako možda uspijemo i ranije. Imamo punu podršku grada Vinkovaca, a trenutno smo u potrazi za poslovnim prostorom. Vjerujemo kako će naš bar vrlo brzo postati prepoznatljiv u cijelim Vinkovcima ali i šire, kaže predsjednik „Bubamare“ Tomislav Velić.

Ideju za otvaranja bara u koje bi goste posluživale osobe s Downovim sindromom dobili su prije dvije godine prilikom posjete Škotskoj. Tada su posjetili i jedan bar gdje su goste posluživale osobe s Downovim sindromom. Od domaćina su saznali i kako su ubrzo po otvaranju toga bara i ostali ugostitelji krenuli u potragu za osobama s invaliditetom kako bi ih zaposlili u svom kafiću. Sve to viđeno u Škotskoj odlučili su prenijeti i u Vinkovce.

„Osobe s invaliditetom imaju velike potencijale koje treba iskoristiti. Nažalost, kod nas važe diskriminatorski zakoni koji to onemogućavaju. U svakom slučaju mi nećemo odustati i Vinkovčani će u „Buba baru“ moći popiti najbolju mogu kavu. Biti će to kava s malo više osmjeha i puna srca“, ističe Velić.

Kako je „Bubamara“ neprofitna udruga Velić se nada i kako će cijeli projekt biti prepoznat od strane građana jer jedino na takav način mogu osigurati sredstva za rad i isplatu plaća.  Za budućnost najavljuju i pokretanje sličnih projekata gdje bi osobe s invaliditetom radile i zarađivale. Svima njima biti će to neki novi početak života. Nadaju se i kako bi na taj način možda i inicirale promjene nekih zakona i omogućile osobama s invaliditetom ravnopravniji položaj u društvu.

IVAN MATIĆ