Veliki uspjeh mladih filmaša iz Gunje

Foto: Ivan Matić

GUNJA, Uloženi trud gunjanskih filmaša tijekom čitave protekle školske godine urodio je pozivom na filmsku reviju i smotru. Dokumentarni film “Ja sam Jasmin!” i TV reportaža “My AI bot u mojoj školi” prošli su na Smotru hrvatskoga školskoga filma a dokumentarni radionički film “Od Novigrada do zauvijek” prošao je na Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece tako da su Školska filmska družina „Mladi SKIG-ovci“ u suradnji sa Studijom kreativnih ideja Gunja (SKIG) postigli izniman uspjeh

61. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 11. Smotra hrvatskog školskog filma održat će se u Zagrebu od 5. do 8. listopada 2023. Reviju i Smotru organiziraju Hrvatski filmski savez i Agencija za odgoj i obrazovanje uz suorganizaciju OŠ Marije Jurić Zagorke i Narodnog sveučilišta Dubrava.

Za program ovogodišnje Revije namijenjene najmlađim filmskim autorima bilo je prijavljeno rekordnih 316 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju su odabrana 73 rada u 6 kategorija od kojih je 21 animiranih, 12 dokumentarnih, 11 igranih filmova te 9 radioničkih i 13 filmova slobodnog stila te 7 TV reportaža.

Na ovogodišnju su Smotru prijavljena 223 filma osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Za program je Smotre državno povjerenstvo odabralo 26 osnovnoškolskih i 12 srednjoškolskih radova.

Ja sam Jasmin! – je portretni dokumentarac  o Jasminu, učeniku 2. razreda OŠ „Antun i Stjepan Radić“ iz Gunje, koji je nijem. Film je svjedočanstvo o izazovima s kojima se Jasmin nosi tijekom svog školovanja. O Jasminu govore njegova majka i brat, kao i učiteljica, defektologinja, asistent u nastavi te njegovi prijatelji iz razreda. Član je Društva osoba s invaliditetom „Zvjezdice“ u Gunji, gdje rado boravi i glumi u dječjim predstavama.

Film „My AI chat bot u mojoj školi“ je TV reportaža u kojoj su sudjelovali učenici 5., 6., i 7. razreda  OŠ „Antun i Stjepan Radić“ iz Gunje zajedno s učiteljima i stručnim suradnicima. Film donosi iskrene dječje odgovore o upotrebi Snapchata i AI bota u školi. Nekima je on odličan za pisanje domaće zadaće dok mu drugi, naravno, ne vjeruju. Učitelji i stručni suradnici nisu znali ni da postoji.  Njihovi komentari se isprepliću u moru različitih odgovora što je dodatni poticaj gledateljima da pogledaju ovu istraživačku TV reportažu.

„Od Novigrada do zauvijek“ – je radionički film koji donosi priču o prijateljstvu koje traje 32 godine. Glavne protagonistice su Alisa i Mirjana koje razgovaraju kako su se upoznale u Novigradu na Novigradskom proljeću. Novigradsko proljeće je smotra darovitih učenika iz cijele Hrvatske od 5. do 8. razreda osnovne škole koji se u sklopu izvannastavnih aktivnosti bave stvaralaštvom u raznim područjima. Svake godine, na zadanu temu različitim izražajnim sredstvima – riječju, slikom, zvukom i pokretom, u 19 različitih radionica, svoju kreativnost izrazi  više od 300 nadarenih osnovnoškolaca iz čitave Hrvatske.