Večeras počinje Filmski tjedan u Vinkovcima koji otvara nagrađivani film “Posljednji bunar” Filipa Filkovića

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca i četvrtu godinu zaredom pripremila je bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima u sklopu ovogodišnjeg Filmskog tjedna u Vinkovcima koji je nastao povezivanjem programa 8. Antičkih filmskih večeri i 14. Festivala dokumentarnog rock filma.

Svečano otvorenje 8. Antičkih filmskih večeri održat će se večeras od 20,30 sati, a prve večeri na programu je kratki film „Posljednji bunar“ redatelja Filipa Filkovića (2017/Antitalent produkcija/Hrvatska), Distopijski film smješten u suhoj hrvatskoj zagori gdje posljednji izvor pitke vode generira niz peripetija, nakon osvojenih preko 30 festivalskih nagrada otvara i Filmski tjedan u Vinkovcima.

Bit će prikazan i dokumentarni film velikog Wernera Herzoga Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta“(2016/SAD/Lo and behold reveries of the connected world/distribucija Restart Label).

Drugi dan, srijeda 19.kolovoza, uz tradicionalno predavanje s novostima iz Gradskog muzeja Vinkovci, tu je i filmsko-glazbeni kviz powered by Klasik TV koji vodi poznata kvizašica Morana Zibar, od 2013. godine široj javnosti poznatija kao lovkinja u HRT-ovu kvizu „Potjera“. Na samom kraju gledamo dokumentarni film autora Dalibora Platenika „Čovjek i drvo“ (2019/Eureka video/Hrvatska) o sjajnom Vladimiru Dimiću Jodi, inače rođenog u Vinkovcima…

Autor designa Antičkih filmskih večeri je Martin Peranović, mladi autor iz Otoka.

U četvrtak počinje i 14. Festival DORF, sa 6 filmova iz Hrvatske, Srbije i Makedonije od kojih dva imaju svjetsku premijeru u Vinkovcima, uz još jednu hrvatsku premijeru. Na otvaranju 14. DORFa, u programu Tajna povijest rocka, gledamo film o velikoj divi „Grace Jones: Bloodlight and Bami“ (Grace Jones: Bloodlight and Bami/UK, Irska/2017)

Hrvatsku premijeru doživjet će film „Pobjednici su dosadni“ (Srbija/Radio-televizija Vojvodina/Pobednici su dosadni/ 2018) redateljice Olivere Miletić Čačija, čiji junak je Žikica Simić, čuveni publicista, novinar i autor nekoliko kultnih radijskih emisija koje su oblikovale glazbeni ukus mnogih generacija. Svjetsku premijeru u Vinkovcima ima zanimljiva priča iz Makedonije „New York – Hodočasništvo“ (Makedonija/Њујорк: Аџилак / New York: The Pilgrimage/Hip Hop Macedonia & Perun Films, Urban Institut-Skopje/2019) autora Slavche Koviloskog. Svojevrsno hodočašće u New York, kolijevku hip hop kulture, ovaj dokumentarac daje slike grada koje je doživio momak iz Skopja, koji je odrastao s hip hop kulturom. Svjetsku premijeru na DORFu također će imati i dugometražni film„Erik“, (Hrvatska/Danilo – Lola Ilić i Studio Lux/2020) redatelja Danila Lole Ilića iz Pule. Erik Balija je kompozitor, autor, pjevač, svira klavijaturu, tekstopisac, nagrađivani autor na Melodijama Istre i Kvarnera te finalista Supertalent-a 2016 godine…Kao posljedica cerebralne paralize Erik je u kolicima te ima ograničenu upotrebu i ruku. No, njegov duh, životna snaga, vedrina kao i ljubav prema glazbi pobjeđuju sve probleme.

U popratnom, OFF DORF programu, koji se 3 dana odvija u kultnom Hang Loose Rockabilly Baru organiziran je bogat program. U suradnji sa specijaliziranom knjižarom Rockmark, bit će predstavljena „Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka“ autorskog dvojca Zoran Tučkar i Stjepan Vrečko. Gosti festivala moći će se zabaviti uz POP UP kviz karte, a nakon svake večeri u Hang Loose su organizirane tematske večeri.

Tijekom vikenda na istom mjestu održat će se i sajam rabljene HI-FI opreme. Svoje plakate predstavit će premijerno i genijalni studio Artplakata, koji su i autori ovogodišnjeg DORF plakata. Otvorenje izložbe 12 Artplakata plakata je u Hang Looseu u utorak, 18. kolovoza u 19 sati.

DORF 2020 plakat je napravio studio Artplakata iz Zagreba.

Dizajn ovogodišnjeg DORF festivala djelo je Martina Peranovića.

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu već četvrtu godinu zadužen je genijalni splitski kipar&strip autor Miro Župa.

Filmski tjedan u Vinkovcima organizira Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovci i Vukovarske srijemske županije.

Filmski tjedan održat će se uz pridržavanje epidemioloških mjera i ograničen broj sjedećih i stajaćih mjesta. Mladež Crvenog križa Vinkovci će na ulazu mjeriti temperaturu i uzimati osobne podatke posjetitelja.

www.filmfestivaldorf.com // Facebook // Instagram