Uzroci glavobolje koje možete prevenirati

  zdravlje, glabovolja
  Foto: Pixabay/StockSnap

  Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Koliko ste puta morali otkazati planove zbog glavobolje? Koliko ste puta popili tabletu i umorili se čekajući da počne djelovati? Kada su glavobolje u pitanju, uvijek vrijedi ona stara poslovica ”bolje spriječiti nego liječit”.
  Sve više istraživanja pokazuje kako su najčešći uzroci glavobolja loše svakodnevne navike.
  Slijedi i nekoliko promjera:

  1. Preskačete obroke
   Glavobolje često mogu biti reakcija na jaku glad. Stoga se potrudite uvijek imati uz sebe barem neku voćku ili šaku orašastih plodova.
  2. Koristite ili ste okruženi ljudima koji koriste jake parfeme
   Imajte na umu da parfemi, mirisne svijeće, mirisi za prostorije i sredstva za čišćenje mogu vrlo često izazvati pojavu glavobolje. Stoga, pripazite malo i na to.
  3. Preveliko opterećenje
   Naporan fizički rad također može biti okidač za pojavu glavobolje.
  4. Jaka svjetlost
   Jako sunce, automobilska svjetla noću, fluorescentne lampe mogu uzrokovati pojavu glavobolje. Nosite sunčane naočale, nemojte dugo gledati u ekran te pripazite na osvjetljenje u prostoriji.
  5. Ne pijete vodu
   Dehidracija je jedan od najčešćih uzroka pojave glavobolje.
  6. Stres
   Oko 70% ispitanika izjavilo je kako im je upravo stres uzročnik učestalih glavobolja. Probajte prihvatiti ove savjete kako bi smanjili intenzitet ili učestalost glavobolja. Ako se glavobolje pogoršaju ili se ništa n promjeni a one ometaju vaše svakodnevno funkcioniranje, svakako se javite svom liječniku.

  Lorena Draženović specijalizirala je kineziterapiju na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistra je kineziologije, kineziterapeut i Halliwick instruktor. Za znanstveni rad o temi “Pet zastava, pet medalja, osam Olimpijskih igara: Jasna Šekarić – studija slučaja” nagrađena je Rektorovom nagradom. Već na trećoj godini fakulteta počela je volonterski raditi s djecom s teškoćama u razvoju, a u tom području djeluje i danas. Sudjelovala je na brojnim znanstveno – stručnim konferencijama većinom kao izlagač vlastiti radova. Iza sebe ima objavljena četiri stručna rada te nekoliko nagrada za iste.