Uporabom nezakonito pribavljenih osobnih podataka kupovali mobitele u ime oštećenika

Foto: www.jabuka.tv

VINKOVCI, Policijski službenici Kriminalističko obavještajnog odjela Policijske uprave vukovarsko-srijemske, u suradnji s policijskim službenicima policijskih uprava osječko-baranjske i brodsko-posavske, dovršili su kriminalističko istraživanje nad šest hrvatskih državljana s područja Osječko-baranjske županije zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela Prijevara, Nedozvoljena uporaba osobnih podataka, Krivotvorenje isprave i Prikrivanje.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su trojica muškaraca u dobi od 39, 40 i 49 godina u razdoblju od prosinca 2019. godine do 15. siječnja 2021. godine neovlašteno pribavili i upotrijebili osobne podatke više osoba s područja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske te Brodsko-posavske županije u svrhu sklapanja ili dopune ugovora za telekomunikacijske usluge i kupnju mobilnih uređaja, koje su potom preuzimali od dostavne službe, dok je oštećenim osobama nastala obveza plaćanja računa za pretplatničke ugovore i uređaje.

Preuzete mobitele su potom prodavali 38-godišnjaku, 39-godišnjaku i 50-godišnjaku koji su ih dalje preprodavali iako su znali da su pribavljeni kaznenim djelima.

Na opisani način oštetili su nekoliko desetaka osoba, među kojima i devet osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije, za iznos preko 260.000 kuna.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju trojac je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, dok je protiv 38-godišnjaka, 39-godišnjaka i 50-godišnjaka kaznena prijava podnijeta redovnim putem.

Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio je 39-godišnjaku i 40-godišnjaku istražni zatvor u trajanju 30 dana, navode iz policije.