Unatoč koroni, održan 3. vinkovački craft festival Beeram domaće

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, U dvorištu Folklornog ansabla Lisinski sinoć je, unatoč pandemiji koronavirusa, održan 3. vinkovački craft festival Beeram domaće, uz poštivanje epidemioloških mjera koje su pak utjecale i na manji broj posjetitelja, ali i pivara.

Uz pivo domaćina, vinkovačke craft pivovare Valentinijan, ljubitelji domaćeg piva su imali prigodu uživati i u pivima pivarije Beckers, Nova runda, Zmajska, Primarius i Varionica. Za dobu zabavu pobrinulli su seDJ Sheepatz i Vule.

Vinkovački carf festival Beeram domaće pokrenuo je prije tri godine vlasnik Valentinijana, Ivan Vorgić, a u cijelu priču uključio se i Gradski muzej Vinkovci koji je pronašao povjesnu sponu o uživanju piva na tlu Vinkovaca još u vrijeme Rima i ondašnjih Cibala u kojima su rođena i dva rimska cara, Valentinijan i Valens, jedini rimski carevi rođeni na tlu Hrvatske. Upravo po Valentinijanu, Ivan Vorgić nazvao je svoju craf pivovaru dok je Valens dobio čast da nosi ime prvog vinkovačkog craft piva.

O povjesnoj tradiciji proizvodnje i ispijanja piva na tlu Vinkovaca posjetiteljima 3. vinkovačkog craft festivala Beeram domaće govorili su ravnatelj Gradskog muzeja Hrvoje Vulić i arheolog Muzeja Slavonije iz Osijeka Domagoj Dujmić, a posjetitelja, unatoč provedbi epidemioloških mjera, nije manjkalo.