Uhićeni državni tajnik Stjepan Sučić i ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rfata Kurnoslav Šeremet

Policija prometna nesreća Bajakovo
Foto: Pixabay/fsHH


VUKOVAR, Kada čovjek pomisli da se ne može dalje i niže postoje pojedinci koji nas svako malo otrijezne i pokažu kako se uvijek može i gore. Upravo to se dogodilo u noći između petka i subote, oko 00.35 sati, kada je policija u kafiću u središtu grada zatekla nekoliko osoba koje su unatoč svim mjerama i preporukama mirno sjedile, pili i slušali glazbu. Da bi stvar bila gora radi se o državnom tajniku Stjepanu Sučiću, inače čelniku Uprave za zatočene i nestale, kao i ravnatelju Memorijalnog centra Domovinskog rata Krunoslavu Šeremetu. Iz policije su se tijekom dana oglasili o incidentu, navodeći kako je tom prilikom došlo i do narušavanja javnog reda i mira, ali nisu naveli nikakva imena.

„Prilikom legitimiranja jedne muške osobe, koja je odbijala dati na uvid osobnu iskaznicu, druga muška osoba je negodovala prema policijskim službenicima te narušavala javni red i mir. Kako bi utvrdili njihove identitete policijski službenici su obojicu doveli u službene prostorije policije. S obzirom da je druga muška osoba odbijala poći, doveden je uz uporabu tjelesne snage. U službenim prostorijama policije utvrđeno je da se radi o 61-godišnjaku i 40-godišnjaku te je nad njima provedena prekršajna obrada zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (članak 17.). Nakon dovršene obrade dvojica muškaraca puštena su iz službenih prostorija te će ih policija prekršajno prijaviti zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o osobnoj iskaznici. S obzirom da je 61-godišnjak prilikom ulaska u službene prostorije svojom radnjom uzrokovao oštećenje inventara, policija će o tome izvijestiti nadležnu instituciju zbog donošenja odluke o postojanju elemenata protupravnosti u njegovom ponašanju“, izvijestila je PU.

Taj 61-godišnjak je Stjepan Sučić, a 40-godišnjak je Krunoslav Šeremet. Tijekom večeri oglasio se i Nacionalni sindikat policije koji su na adresu premijera Andreja Plenkovića i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića uputili dopis navodeći kako su Sučić i Šeremet pušteni na intervenciju koja je, kako tvrde, došla s razine ministara iz Vlade RH.

„Ovaj događaj se pokušava iskriviti, prikriti i zataškati, a policajce na taj način poniziti, što mi kao Nacionalni sindikat nikada nećemo dopustiti. Dužni ste bez odgode, odmah postupiti i utvrditi zbog čega nisu poduzete radnje sukladno odredbama  Prekršajnog Zakona, Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog Zakona i Zakona protiv javnog reda i mira. Privedene osobe nastavile su sa narušavanjem javnog reda i mira na način da su vrijeđali i ponižavali hrvatske policajce u njihovom radu i postupanju, čak su im i prijetili riječima: ‘Znate li vi tko sam ja i tko smo mi, ostat će te bez posla’ i drugim prijetećim riječima. Uslijed postupanja iste osobe odbijale su na uvid dati osobnu iskaznicu kako bi policija utvrdila njihov identitet, te su zbog istoga i privedene u prostorije Policijske postaje Vukovar, a pri privođenju su nad istima uporabljene fizička snaga i sredstva za vezivanje zbog pružanja otpora. Visoki dužnosnik vlade je, po našim saznanjima zaprimljenih od kolega policajaca isti psovao jednom policajcu “majku četničku”, te prijetio policajcima koji su postupali prema istima riječima da će otići kući po oružje i sve ih ubiti. Tijekom navedene galame i prijetnji, visoki dužnosnik je razbio vrata i staklo na istima uslijed čega je teže ozlijedio i ruku, a nakon čega su isti suprotno odredbama Prekršajnog, odnosno Zakona o kaznenom postupku pušteni kućama”, stoji u priopćenju kojega potpisuje predsjednik Nacionalnog sindikata policije Nikola Kajkić.

Oglasio se i ministar branitelja Tomo Medved koji je rekao kako mu je poznato što se dogodilo s državnim tajnikom, ali i da ne zna detalje cijeloga slučaja.

„Apsolutno osuđujem što moj državni tajnik nije postupio prema uputama i mjerama Nacionalnog stožera koje je u obraćanju predstavio i sam premijer Andrej Plenković. Takvo ponašanje ne mogu prihvatiti i postupit ćemo u skladu sa zakonom i dokumentacijom koju dostavi policija. Bilo bi neodgovorno donositi odluke dok još nemamo sve parametre”, rekao je za Jutarnji list Tomo Medved.

Oglasio su i glasnogovornik Vlade RH Marko Milić koji je za Jutarnji list rekao da ako se sve zaista tako i dogodilo, takvo ponašanje državnog tajnika nije primjereno.

„U ponedjeljak je sjednica Vlade pa će tada biti donesene i odgovarajuće odluke što se tiče njegovog statusa u Vladi”, znakovito je poručio Milić.