Učitelj iz Vukovara za primjer, sam priprema nastavu za svoje učenike

Foto: Vanja Sokač

VUKOVAR, U vrijeme epidemije korona virusa i kada je za učenike organizirana nastava preko televizije ili interneta Vanja Sokač, učitelj i OŠ Siniša Glavašević iz Vukovara, odlučio je dodatno pomoći učenicima svoga 3. razreda. Naime, on od drugoga dana prestanka škole i početka škole na televiziji za svoje učenike priprema poseban sat nastave koji svojim učenicima prezentira putem svoga Youtube kanala. Kako je Sokač rekao za Večernji list njegov sat prati plan i program nastave kao i ranije donesen raspored sati svoga razreda.

„Djeca me ne vide ali čuju moj glas i putem video animacija vide sve što se radi. Mislim kako je ovo za djecu jako dobro jer primjerice u nastavi matematike vide svaki korak. Uz to imaju i mogućnost vratiti taj video koliko god puta treba pa i pregledati one ranije i podsjetiti se gradiva“, rekao je Sokač.

Govoreći o svome projektu, za koji je dobio i punu podršku ravnateljice škole, Sokač kaže kako na ovaj način priprema sve predmete osim tjelesnog odgoja za koji djeci daje posebne upute. Svaki njegov sat započinje provjerom zadaće od prethodnoga dana poslije čega se kreće na raspored toga dana. Sokač svoje animacije radi putem programa Tinytake koji omogućava snimanje animacija poslije čega on svoj glas dodaje kako bi pojasnio upute učenicima. I njegov školski sat u ovo vrijeme, kao i oni na televiziji, traje do maksimalno 55 minuta.  

„Sretan sam što su i roditelji i djeca jako dobro prihvatili ovakav vid nastave. Kažu kako im ovakav način rada odgovora jer im se putem animacija pojašnjava korak po korak, a uz to sat mogu pregledati više puta ako im nešto nije jasno. Isto tako ovakav vid nastave omogućava i korištenje više materijala pa tako mogu iskoristiti i razne fotografije, tekstove i slično kako bih im nešto pojasnio“, kaže Sokač dodajući kako on svojim učenicima svakako savjetuje da prate nastavu i putem televizije.  

Najveći problem u svemu ovome je što izrada svakoga sata zahtjeva puno vremena. Naime, za svaki njegov sat potrebno mu je i do 5 sati priprema i snimanja. Tijekom dana onda slijedi pregledavanje učeničkih zadaća kao i redovita korespodencija sa ravnateljicom i roditeljima.  

Ovako izgleda nastava koju za svoje učenike priprema Vanja Sokač: