Učenici vinkovačke Zdravstvene i veterinarske škole obilježili Svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Učenici 5.a i 5.b razreda vinkovačke Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara upriličili su u subotu akciju “Kako pomoći osobi koja ima epileptički napadaj?” u sklopu koje su na štandu u središtu Vinkovaca dijelili edukativne letke o njegi bolesnika s epilepsijom te cvjetove od papira u ljubičastoj boji.

“Svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije – Akcija Purple Day (Ljubičasti dan) obilježava se 26. ožujka. Željeli smo se toj akciji i mi pridružiti. Izradli smo tzv. pamtilice koje i inače radimo jer imamo predmet Metodika zdravstvenog odgoja”, kazala je nastavnica Marija Antolović iz Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara Vinkovci.

Epilepsija je jedna od najčešćih neuroloških bolesti – povremeni poremećaj živčanog sustava koji se događa zbog prekomjernog i nepravilnog izbijanja živčanih impulsa u mozgu, u pravilu praćen abnormalnostima u elektroencefalogramu. Smatra se da u svijetu više od 50 milijuna ljudi boluje od epilepsije koja je još uvijek nedovoljno poznata. U Hrvatskoj ima oko 40.000 oboljelih od epilepsije.