U Vukovaru se održava prva znanstveno – stručna konferencija o vučedolskoj kulturi

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Gradsko muzeja Vukovar i Muzeja vučedolske kulture danas je u Vukovaru započela prva međunarodna znanstveno – stručna konferencija pod nazivom „Vučedol/kultura: ishodište i nasljeđe“. Prvi dan konferencije održan je u Muzeju vučedolske kulture gdje su se okupili stručnjaci iz Slovenije, Srbije, Mađarske i Hrvatske koji kroz predavanja govore o samoj vučedolskoj kulturi kao i o do sada pronađenim nalazima.

„Primarni cilj konferencije je predstavljanje rezultata dvadesetogodišnjih (2001–2021) sustavnih istraživanja na prapovijesnom lokalitetu Vučedol ali i podsjećanje na povijest istraživanja te evaluacija ranijih istraživanja lokaliteta i vučedolske kulture. Ovo je prilika i da se zahvalimo svim istraživačima koji su vučedolsku kulturu istraživali na brojnim lokalitetima“, rekla je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec.

Profesorica s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu Danijela Roksandić Vukadin kazala je kako se Vučedol sustavno istražuje 40 godina ali i da je prošlo gotovo 150 godina od prvih istraživanja.

„Tijekom konferencije biti će predstavljeni i najnoviji arheološki nalazi nastali tijekom ovogodišnjih istraživanja. Biti će predstavljena i grobnica u kojoj su pronađeni posmrtni ostatci 30 pokojnika Vučedolaca. Do sada smo u čitavoj vučedolskoj kulturi pronašli 20-ak grobova, a u ovoj jednoj 30. Rezultati provedenih analiza pokazat će nam kako su živjeli pa čak i vidjeti kako su izgledali“, rekla je Roksandić Vukadin.

Na konferenciji nazoči i profesor Aleksandar Durman koji 40 godina istražuje Vučedol. Prema njegovim riječima do sada je istraženo svega oko 12 posto lokaliteta na Vučedolu te kazao  da će nam trebati barem još 100 godina da se lokalitet u cijelosti istraži ali ne da istraživanja traju po mjesec dana, kako se sada radi, nego da ta istraživanja traju po šest mjeseci godišnje. Istakao je i kako je vučedolska kultura bila najviša razina europske kulture prije 5.000 godina te da su istraživanja pokazala kako su Vučedolci imali veća dostignuća nego što su to imali u to vrijeme Egipat, Mezopotamija, Kina…