U vinkovačkoj knjižnici otvorena izložba „Ostavština Slavka Mađera”

Foto: Đuro Karalić

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci danas je otvorena izložba ostavštine pjesnika Slavka Mađara, brata književnika Miroslava Mađera, a koju je vinkovačkoj knjižnici poklonila Miroslavova supruga, Marija Mađer.

 „Gospođa Mađer kontaktirala me 2020. godine sa željom da Knjižnici daruje dvije velike ostavštine. Jednu svoga pokojnog supruga Miroslava Mađera, a drugu njegovoga brata Slavka Mađera. Nakon godinu i pol dana rada na analizi ostavštine Slavka Mađera utvrđeno je kako je riječ o oko 1200 kartica rukopisa, oko 300 kartica strojopisa te 100 kartica čistopisa”, kazala je ravnateljica vinkovačke knjižnice Vedrana Lugić.

Po riječima Tihomira Marojevića, voditelja Zavičajne zbirke Cibaliana, dio koje je i ostavština Slavka Mađera, ostavština je u Gradsku knjižnicu i čitaonicu stigla u tek jednoj kutiji.

“Međutim, kada smo mi to otvorili pokazale su se stranice i stranice rukopisa i strojopisa, ali dijelom i fotografska građa, likovna građa, knjižna građa”, naveo je Marojević.

Otvorenju izložbe nazočio je i gradonačelnika Grada Vinkovaca Ivan Bosančić poručiviši kako izložba „Ostavština Slavka Mađera” predstavlja još jedan vrijedan dio mozaika kulturnoga bogatstva grada Vinkovaca.

Slavko Mađer (Ruma, 1922. — Novi Marof, 1946.) vinkovački je pjesnik koji se prvom pjesmom Djedu (poslije pod naslovom U ljetne večeri postaju mreže moga djeda srebrne) javio u časopisu Omladina (1940.), a programatskom pjesničkom prozom Mladost u Glasu Slavonije (1945), navodi se u Hrvatskom biografskom leksikonu Uglazbljena mu je pjesma U ljetne večeri (E. Cossetto, 1969). Prevođen je na bugarski, francuski, engleski, njemački, poljski i ruski jezik. Njegovim imenom zove se KUD iz Cerića.