U tijeku radovi na izgradnji stubišta fra Marka Kurolta

Foto: Grad Vukovar

VUKOVAR, Stubište i prilaz Franjevačkom samostanu, crkvi sv. Filipa i Jakova, a ujedno i prilazu ka Gimnaziji Vukovar, doživljava potpunu vizualnu preobrazbu, a osim same izgradnje novih stuba projektom se grade mjesta za odmor i uživanje vukovarskih gimnazijalaca, vjernika te svih građana i posjetitelja Vukovara. Specifičnost ovih stuba krije se i u tome da su ovo prve stube na području grada Vukovara kojima je određeno ime. U znak zahvale zbog iznimnih zasluga spašavanja i čuvanja kulturnih dobara grada Vukovara, knjižničnog i kulturno-sakralnog blaga tijekom ratnih stradavanja, ove stube nose ime fra Marka Kurolta.

„Riječ je o doista vizualno reprezentativnom i lijepom projektu, koji je ujedno i tehnički vrlo zahtjevan, a samim time i financijski izdašan. Uz lijep izgled, pri projektiranju smo se potrudili i sadržajno omogućiti izgradnju mjesta za ugodno provođenje slobodnog vremena“, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je obišao radove.

Glavni inženjer gradilišta, Boris Benić pojasnio je kako je riječ o kompliciranim i zahtjevnim radovima te je potrebno voditi posebnog računa o sigurnosti uzvišenog dijela, odnosno, pokosa. Radovi su započeli 15. lipnja, a njihov kraj se očekuje 15. studenoga 2021. godine.  Namjena novoprojektiranih stuba je sigurna i ugodnija infrastrukturno-pješačka komunikacija. Projektom je obuhvaćeno i potpuno okolno hortikulturno uređenje te javna rasvjeta. Vrijednost ugovorenih radova, koje izvodi tvrtka Planum – građenje, iznosi preko 4,6 milijuna kuna.