U subotu Orion, prva utrka Vinkovačke trilogije

Foto: Sara Pajvančić / Sportska udruga građana FCT – Vinkovci

U Vinkovcima će se u subotu, 26. ožujka, održati “najkraća rekreativna utrka na duge staze, ona od pet kilometara”, kako najavljuju organizatori. Start utrke je u 11 sati s Trga dr. Franje Tuđmana. Više od 200 rekreativaca iz Slavonije i Hrvatske u pohodu su na prvu medalju Vinkovačke trilogije.

Trči se najljepšim dijelovima ovog slavonskog grada, kroz središte i pješačku zonu, zatim Zvonimirovom ulicom iz koje se skreće u ulicu Ljudevita Gaja pa kružnim tokom do Lapovačke. Na sljedećem kružnom toku ulazi se u Kačićevu pa u Grobljansku sve do šetališta uz Jezero Banja i dalje do Bosuta, mostom do druge obale pa ulicom Dragutina Karle Žanića do mosta u Genscherovoj i cilja.

Po principu važno je sudjelovati, ovakva sportska događanja potiču građane na brigu o zdravlju uz druženje i zabavu, ali i potvrđuju da za stjecanje dobrih navika poput trčanja, nisu potrebne posebne pripreme i staze, navode organizatori.

Prva od tri vinkovačke utrke ime je dobila po Orionu, najstarijem indo-europskom kalendaru pronađenom u Vinkovcima. Original se čuva u Gradskom muzeju, jednoj od najljepših baroknih zgrada u gradu koju vrijedi posjetiti.

Organizatora Oriona, Sportsku udrugu građana FCT – Vinkovci, očekuju još dvije zahtjevnije utrke – 23. travnja deset kilometara dug Orient Express i 7. svibnja 4,5 kilometra duga utrka s preponama Valens Victorius, piše HRT Radio Osijek.

„Inspiraciju za imena i ovih zahtjevnijih utrka nije bilo teško pronaći. Orient Express, misteriozni vlak u priči Agathe Christie na putu od Istambula do Pariza prolazio je Vinkovcima, a Valens je, uz brata Valentinijana, bio rimski car rođen na području starih Cibala. Tako su se u rimsko doba zvali Vinkovci, inače najstariji grad Europe u kojem život u kontinuitetu teče punih osam tisuća godina. Naša je trilogija sjajan način za otkrivanje lijepih priča ovog grada, savršen je spoj sporta i turizma, pa vas pozivamo da nas već ove subote posjetite “, poručuju organizatori.