U rad puštena sunčana elektrana na Plivalištu Vukovar

Foto: Grad Vukovar

VUKOVAR, U rad je puštena sunčana elektrana na Plivalištu Vukovar koja je postavljena u sklopu projekta „Sunce nad Vukovarom“. Kroz ovaj projekt su na 12 objekata u javnom vlasništvu (6 osnovnih škola, 2 vrtića, zgrada Gradske uprave, Gradska tržnica, Sportska dvorana i sada Plivalište) postavljene sunčane elektrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 770 tisuća eura, a solarne elektrane na Plivalištu su iznosile preko 230 tisuća eura.

“U pogon smo pustili jedan od 12 objekata na području Vukovara, a ostali će u rad krenuti u idućim danima. Na Plivalištu je postavljeno oko 2500 kvadrata solarnih panela kroz ovaj projekt i to će donijeti značajne uštede. Ovo je samo jedan dio zaštite okoliša koje Grad Vukovar provodi. U tijeku su i istraživanja geotermalnih izvora i nadamo se iduće godine početi s bušenjem bušotina, tj. istražnim radnjama. Obnavljamo i hortikulturu, a izborili smo i sufinanciranja za najveći broj sadnica u Republici Hrvatskoj, njih 2800. Briga o okolišu je ključna, a s njom ćemo nastaviti i u budućnosti“, rekao je pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig koji je i voditelj projekta.

Kako je rečeno ukupna očekivana ušteda električne energije (po starim cijenama) iznosi 148.437,19 eura godišnje. Ako se uzme u obzir da je očekivani životni vijek solarne elektrane 20 godina, onda je procijenjena ušteda cca 2,4 milijuna eura. Što se tiče solarne elektrane na Plivalištu Vukovar, očekivana ušteda električne energije (po starim cijenama) iznosi 92.268,90 eura godišnje. Postavljene sunčane elektrane u sklopu projekta vršne su snage 863,1 kWp čija je očekivana godišnja proizvodnja 932 MWh električne energije uz smanjenje emisije CO2 od oko 148 tona svake godine.