U prošloj godini u Vinkovcima rođeno gotovo cijelo razredno odjeljenje više u odnosu na godinu ranije

Foto: Grad Vinkovci

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić danas je ugostio voditelja Odjela za ginekologiju i opstetriciju u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci dr. Zvonimira Juzbašića i predsjednicu Udruge za informiranje i podršku budućim majkama Agape Vinkovci, ujedno i primalju u vinkovačkoj bolnici, Gordanu Kucljak, potaknut pozitivnim brojkama broja poroda u vinkovačkom rodilištu u prošloj godini.

Po podacima bolnice, u 2021. godini u vinkovačkom rodilištu rođeno je 735 beba, 44 više u odnosu na 2020. odnosno da je u 2020. rođeno 218, a u 2021. godini 237 malih Vinkovčana i Vinkovčanki, što je gotovo jedno cijelo razredno odjeljenje više.

„Više od 40 beba ukupno u našoj bolnici u odnosu na godinu ranije te 19 više ako gledamo samo Vinkovce, govori nam da smo na dobrom putu, ali i da moramo još raditi kako bi te brojke i povećali. Ovdje govorimo o jednom razredu više u Vinkovcima i bilo bi dobro kada bi se taj trend i nastavio. To nastojimo postići kroz naše programe potpore roditeljima koji obuhvaćaju period od samog rođenja djeteta, vrtićke dobi, osnovne i srednje škole, pa do potpora studentima“, rekao je ovom prigodom gradonačelnik Bosančić.

Napomenuo je i kako se na razne druge načine, kroz projekte izgradnje i obnove škola, vrtića i dječjih igrališta, nastoji osigurati što kvalitetnije uvjete djeci i roditeljima, ali i svima onima čiji je posao briga o djeci.

„Ovo je svakako pozitivan pomak nakon što smo godinama unazad imali negativan trend. Kada bi svake naredne godine imali ovakav porast to bi bilo jako dobro. Moram zahvaliti i lokalnoj samoupravi, Gradu i Županiji, što nam kroz nabavku opreme pomažu kako bi imali što bolje uvjete za rad“, istaknuo je dr. Juzbašić.

Gordana Kucljak poručila je kako su se primalje prilagodile situaciji koja je svima u posljednje dvije godine otežala život te im je rad u takvim okolnostima postao svakodnevica.

Osim iz naše županije, dolaze nam rodilje i iz Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije. Razlog tomu je činjenica kako je naša bolnica dozvoljavala pratnju prilikom poroda tijekom cijele pandemije, zbog čega su se mnogi roditelji odlučili na porod kod nas“, naglasila je.